Първият астронавт андроид ще комуникира със Земята чрез „Туитър“

Робонавт 2 – първият хуманоиден робот, който ще излезе в Космоса, ще се свързва със Земята чрез своя профил в микроблог платформата „Туитър“, съобщи „Дейли телеграф“.
Андроидът ще се присъедини към екипажа на Международната космическа станция следващия месец. Първото съобщение на Робонавт 2 в „Туитър“ бе изпратено миналата седмица и гласи: „Здравей, свят! Казвам се Робонавт 2 – Р2 за кратко. Следвайте приключенията ми, докато се подготвям за Космоса“. За съжаление Р2 няма да поддържа сам профила си в „Туитър“. Съобщенията се изпращат от екипа, който поддържа робота от Космическия център на НАСА „Джонсън“ в Хюстън.
Р2 е предназначен да си служи с инструменти и системи, използвани по време на излизанията в открития Космос. Според създателите му андроидът е сръчен почти колкото истински човек. Самият Р2 е прототип и първоначално бе предвидено да работи на Земята. Неговите създатели обаче искат да проверят как ще се справи той в условията на микрогравитация. Ако експериментът се окаже успешен, Р2 или някой от неговите наследници може в бъдеще да поеме опасните или отегчителни задължения на астронавтите.

Станете почитател на Класа