Във всяка черна дупка може да съществува по една вселена

Скрита вселена може да съществува във всяка една черна дупка, твърди полски учен, цитиран от в. „Дейли телеграф“. Като адаптира теорията на Айнщайн за относителността, Никодем Поплавски от Университета в Индиана анализира теоретичното движение на частиците, които попадат в черните дупки. Той е заключил, че е възможно във всяка черна дупка да се намира по една нова вселена, което означава, че нашата вселена може също да се намира в черна дупка. „Може би огромните черни дупки в центъра на Млечния път и другите галактики са мостове към различни вселени“, казва Поплавски.
Обяснявайки вижданията си, полският учен твърди, че е използвал теорията за гравитацията на Айнщайн-Картан-Кибъл-Сциама в анализите си, за да изчисли ротационния момент на частиците при влизането им в черната дупка. По този начин той е успял да изчисли една от характеристиките на модела „пространство-време“, наречена усукване, за което се предполага, че отблъсква гравитацията. Поплавски твърди, че вместо материята да достига безкрайна гъстота в черните дупки, наречена сингулярна в теорията за гравитацията на Айнщайн, то поведението на модела „пространство-време“ реагира повече като пружина, потискана от материя, която непрекъснато отскача и се разширява.
Според учения този ефект е предизвикан от усукването, като действа с отблъскваща сила срещу огромната сила на гравитацията в черната дупка. Поплавски също твърди, че този ефект на отскачане може да обясни защо нашата вселена е плоска, хомогенна и изотопна.
Трудно е да се определи дали теорията на Поплавски е коректна, тъй като силата на гравитацията в черните дупки е толкова голяма, че нищо не може да избяга оттам, така че никаква информация за това, какво се случва вътре, не може да достигне до нас.

Станете почитател на Класа