Дървото на императрицата се размножава ин витро у нас

Иглика Горанова

Дървото на императрицата, с каквото наименование е позната тачената от столетия в Китай и Япония (Paulownia) пауловния, се размножава ин витро у нас от близо година. Адресът е: София, ул. „Илиянско шосе“ 8. В супермодерната лаборатория и при стерилни условия дървесният вид пауловния, в който учените виждат зеленото бъдеще на планетата, се възпроизвежда на тъканна основа в специална хранителна среда под контрола на наши учени и специалисти. Модерното „внедряване“ на дървото на българска територия, което японците от векове садят традиционно при раждането на момиче и отсичат при неговото омъжване, се дължи на екип, воден от проф. Недялка Загорска, който повече от десет години разработва технологията в САЩ, Турция и у нас.
В сайта на фирмата Bio Tree, която е патентовала технологията - biotrее.bg, е записано защо е толкова ценна. И това обяснява инвестицията от близо 1 млн. лв., вложена от частната фирма в технологията.




Пауловнията се размножава ин витро в модерна лаборатория на ул. "Илиенско шосе" 8.

Като чудо


Интересът е заради качествата. Учените са привлечени от това, че и деветте вида от рода на пауловнията имат изключително бърз растеж, висококачествена дървесина, красиви цветове и големи листа. Най-перспективни в това отношение са P. elongata (изумрудено дърво) и P. fortunei, които за шест-седем години достигат до 20 м височина и диаметър на стъблото 30-40 см. Само от едно такова дърво може да се добие до 1 м3 дървен материал с високо качество. В Китай се отглежда Paulownia на обща площ от 2,5 млн. хектара с цел да се задоволи огромното потребление на дървесина в страната. Представители на рода се отглеждат масово в Северна и Южна Америка и в Нова Зеландия. В страните от Балканския полуостров почти липсват. В България много рядко се срещат единични екземпляри от вида P. Tomentosa, позната под названието Кралска пауловния, или Дърво на императрицата. Плантации за индустриални цели се срещат единствено в Турция и отскоро във Видинско. Т.е. настъпването към Европа тепърва предстои и по всичко личи, че ще тръгне от София. Още повече че подходящи за отглеждането са Великобритания, Ирландия, Испания, Португалия, Италия, Франция, Гърция, Турция, България, Южна Белгия, Южна Германия, Южна Австрия.
Заради лекотата и здравината си Дървото на императрицата е скъп материал и се използва в корабостроенето, самолетостроенето, изработват се салове, шейни, ски, сърфове, сноубордове, в мебелната промишленост, играчки и пр.
„Приложението й е голямо и затова инвеститорският интерес е обясним“, каза пред „Класа“ инж. Теодора Георгиева, управител на проекта. Оттам подчертават и други характеристики на Paulownia - тя е от тези видове, които не боледуват и не се нападат от насекоми и вредители, което до голяма степен снижава риска при промишленото им отглеждане. Особено ценни за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. В страни като Китай и Япония използването на вида за декорация е традиция. Дървото има красив, постепенен листопад, обогатяващ почвата с минерали. Използва се за декорация на паркове, градини, търговски площи, резиденции и др.

Алтернатива на тютюна?

Заради бързия си растеж и способността на корените му всяка година след отсичане на дървото да дава началото на множество нови и по-силни издънки то се превръща в една възможност за алтернатива на отглеждането на тютюна. Особено в Южна България, защото дървото обича слънцето. „Проведохме срещи с кметовете на Руен и Сунгурларе, на които демонстрирахме качествата на дървото и те проявиха сериозен интерес“, каза инж. Георгиева. Тя допълни, че вече имат и становището на Института по ботаника на БАН, в което се казва, че видът не е агресивен и спокойно може да се използва за индустриални и екологични цели.
Идеята на екипа и инвеститорите е да се дават фиданки на земеделските производители, за които те да се грижат и да им се заплаща за труда. Бизнесът може да е много печеливш, защото още преди да е дадена гласност на проекта, към него има подчертан интерес от Сърбия, с която фирмата подписва договор през октомври, а Стивън Мелви, лидер на финансова група в Глазгоу, Англия, е в процес на създаване на световна фондация за Paulownia. Той вече е провел срещи у нас и по всичко личи, че е впечатлен от Дървото на императрицата и от възможността то да се превърне в зелено бъдеще на планетата.


Историята

Видовете произхождат от Югоизточен Китай, където се отглеждат вече в продължение на векове. Използването им в Япония датира от 200 г. сл. Хр., където се зародила традицията, когато новороденото в семейството е момиче, да се засажда дърво Paulownia. Когато момичето се омъжи, дървото се отсича и от него се изработва скрин като сватбен подарък за девойката. В Япония съществувало и поверие, че, ако до къщата си хората посадят дърво Paulownia, ще долети птица феникс и ще им донесе късмет.
През 70-те години на ХХ век Страната на изгряващото слънце вече не била в състояние да поддържа нарастващото потребление на дървесината в своята страна и започва внос от САЩ, където видът вече бил разпространен. Дори и днес Япония е един от големите вносители на дървесина от Paulownia.

Станете почитател на Класа