Фитопланктонът е намалял с 40% за 60 години

Въпреки микроскопичните си размери фитопланктонните видове са от съществено значение за голяма част от живота на Земята. Те са в основата на добрия улов на морски дарове, те произвеждат половината от кислорода на планетата и изсмукват въглеродния диоксид. Нивата на фитопланктона по света обаче са намалели с 40% от 50-те години на миналия век до сега, сочи изследване на канадски учени, цитирано от АП. Вероятната причина е глобалното затопляне, което затруднява едноклетъчните водорасли в намирането на важни хранителни вещества.
„Това е много обезпокоително, тъй като фитопланктонът е основната валута на океана. Това е като рецесия, която продължава от десетилетия“, обяснява проф. Борис Уорм от Университета Далхаузи.
Данните от 1899 г. до сега показват, че фитопланктонът в почти всички океани започва да намалява през 50-те години на миналия век, като най-сериозните изменения са в Северния ледовит океан, южната и екваториалната част на Атлантическия и екваториалната част на Тихия океан. Промени няма само в Индийския океан.

Станете почитател на Класа