Големите списания създават обща интернет компания

Най-големите издатели на списания в САЩ Time Inc., Hearst Corporation, Conde Nast и Meredith планират да създадат заедно интернет компания за продажба на публикации в различни дигитални формати, съобщава „Ню Йорк таймс“, цитирайки запознати източници.
Интернет проектът ще направи по-лесно закупуването на печатни и електронни копия на списания от различни издатели като „Ню Йоркър“, „Спортс илюстрейтед“, „Ескуайър“, „Бетър хоумс енд гардънс“ от един и същи сайт. Джойнт венчърът от конкурентни компании ще развива и софтуерни стандарти за четене на издания през смартфони, електронни четци и други платформи. Образуването на нова компания, която да управлява т. нар. онлайн вестникарска будка, най-вероятно ще се обяви в началото на декември.
След като тиражите на много списания силно намаляват, издателските компании опитват да установят контрол над дигиталното четене, коментират служители от издателските гиганти, които са запазили анонимност, защото не са оторизирани да обсъждат плановете. Някои притежатели на вестници също са проявили интерес в джойнт венчъра.
Въпреки че издателите на списания са по-внимателни в експериментите си с цифрови продукти, напоследък те показват засилен интерес към развитие на различни платформи. Този месец например Conde Nast стана един от първите издатели, който обяви за продажба новия брой на мъжкото списание GQ под формата на приложение за iPhone.
„Става все по-ясно, че намирането на правилен дигитален бизнес модел е от жизнена важност за бъдещето на индустрията“, се съгласява и Ан Муур, председател на Time Inc. През лятото тя възложи на изпълнителния вицепрезидент на компанията Джон Скуайърс създаването на план за дигитално развитие. По думите на Муур Time Inc. се нуждае от стратегия за преносимите цифрови устройства от преосмисляне на възгледите си за платеното съдържание.
В другите медийни сектори конкуренти вече са формирали подобни съвместни интернет проекти. Телевизионните мрежи на Disney, News Corp. и NBC например са акционери в сайта за онлайн телевизия и филми Hulu. Няколко музикални компании пък са партньори във видеосайта Vevo, поддържан от You Tube, който ще дебютира следващия месец.

Станете почитател на Класа