Акциите на медийните компании покачват цените си

След обявяването на печалбите за третото тримесечие анализаторите на Уолстрийт се настройват все по-оптимистично за рекламните перспективи на медийните компании, пише американското списание за реклама „Ад уийк“. Като резултат от този оптимизъм се покачват цените на акциите на медийните гиганти. Ако финансовите им резултати и коментарите на изпълнителните им директори потвърдят повишеното търсене на реклама, анализаторите ще могат допълнително да вдигнат финансовите си прогнози за ключови фирми в сектора.
„След началото на септември акциите на медии покачват цените си, като отразяват ръста в рекламата по националните и местните телевизии“, коментира пред „Ад уийк“ анализаторът от „Санфорд Бърнстейн“ Майкъл Натансън. Той добавя, че най-голямо повишение в цените на акциите си имат Disney – 18%, и Viacom – 9 на сто.
Анализаторът от UBS Майкъл Морис също сочи някои знаци, че посоката на развитие на рекламата се стабилизира. Той допълва, че според големи рекламодатели, като McDonald's, Coca-Cola и Merck, разходите за реклама ще се покачат. Морис прогнозира цените на дялове на Viacom и CBS да надминат очакваните стойности през следващите 12 месеца.
Според Майкъл Натансън цените на самостоятелните търговски послания по националните телевизии се покачват благодарение на рекламодатели, които търсят начини да популяризират бизнеса си през предстоящия празничен сезон. Той повиши прогнозите си за цени и печалби на ключови за сектора акции, като оценява Disney и Viacom с най-големи възможности. „Медийните компании с ръст на рейтинга имат най-големи шансове да надминат прогнозираните резултати“, казва Натансън. Scripps Networks Interactive също набират инерция с рейтингите, но акциите им вече са на високи цени, докато според анализатора потенциалът за ръст на групата Fox на News Corp. може да бъде повлиян отрицателно от по-ниски от очакваните резултати за някои кабелни мрежи.
От друга страна, главният изпълнителен директор на рекламната група WPP сър Мартин Сорел коментира пред британския вестник „Гардиън“, че осъжда схващането в индустрията, че забавянето в спада на рекламата е възстановяване. Според него е твърде рано да се каже, че кризата в медийния сектор е към края си. Сорел обаче се съгласява, че ситуацията се подобрява, след като изпълнителни директори и маркетинг директори на компании, клиенти на WPP, напоследък демонстрират по-голяма увереност. Шефът на WPP добави, че рекламната група няма да обяви победа над кризата, докато цифрите не покажат задоволителен позитивен ръст.

Станете почитател на Класа