Джорджс Люкс, изпълнителен директор на GfK и продуцент: Важно е медиите да усетят нуждите на аудиторията в кризата


Джорджс Люкс е изпълнителен директор на компанията за изследване на аудиторията GfK Audience Research Bulgaria. Ръководил е фестивала „Златна роза“ в Монтрьо. Продуцирал е форума Mediamixx '07 в Албена, както и различни музикални и артистични събития. Живее в България от две години и половина. Селектира участията на световни звезди в Sofia Live Club. Той организира концертите на канадския певец Даниел Паутър, които ще се проведат в клуба на 3 и 4 ноември.


- Г-н Люкс, трудно ли е да се уговорят световноизвестни музиканти да свирят в български клуб?
- В другите страни, където гостуват, световните музиканти познават и организаторите, и мястото. Знаят, че могат да им се доверят. Това, разбира се, не означава, че те не се доверяват на България, но просто нямат опит със страната. Чували са, че тази година тук имаше концерт на Мадона, но това не означава нищо. Все още в България клубната музика няма традиции, няма я връзката с чуждите изпълнители. В този смисъл е и моята роля - аз гарантирам с името си за мястото, където ще се изявяват музикантите. Когато дойдат веднъж и видят, че Sofia Live Club е на ниво и всичко е добре организирано, те ще се върнат отново на тази сцена.

- Според наблюденията ви има ли криза в българския развлекателен бизнес?
- Да, и не само в България, а и по целия свят. Да доведеш Мадона тук, е въпрос на връзки, но и на пари. Ако се плати на мениджърите й достатъчно, тя ще дойде. Но специфичното в тази икономическа криза е, че трябва да се използват нови начини за организиране на събития и развлечения. Много е важно доверието - ако знаят изпълнителите какво си направил в миналото, ако си изпълнил всичките им изисквания, биха били склонни да работят и за по-малко пари. Необходими са креативност и гъвкавост. Това е една от целите на Sofia Live Club – да се предлагат съобразени със ситуацията оферти. Не е достатъчно да отправиш предложение и да посочиш цена. Трябва да е ясно какво целят организаторите, за да може да се потърсят и спонсори за конкретни събития. По отношение на кризата бих казал, че това е точно времето да търсим и намираме съобразени с условията решения.

- Склонни ли са изпълнителите да свалят цените за участията си заради кризата?
- Зависи от стратегията на мениджъра. Едната възможност е да се организират по-малко на брой концерти, но да се запази цената. Но гъвкавостта позволява да се преговаря – например да се съгласите за цената, но да поискате допълнителни права – да се запише живото изпълнение и да се продава на DVD и т.н. Разбира се, има и пазарене по тези въпроси.

- Работите и на медийния пазар, какви са наблюденията ви върху него през кризата? Различно ли е нивото на засегнатост в сравнение със Западна Европа?
- Засега България не е засегната толкова тежко, както например САЩ, където печатните медии регистрират рекордни спадове. В цяла Западна Европа рекламата във всички медийни сектори спада, пазарите се свиват, цените намаляват. За момента се надявам, че ще успеем да стабилизираме пазара. Трябва да се внимава, защото, когато се уволняват хора, се губи и ноу-хау, което ще бъде необходимо, щом пазарът започне да се възстановява, и тогава е трудно да се намерят нови специалисти. Това е предизвикателството – трябва да се затегнат коланите и да се обмисли как да се намалят разходите, но да не се засягат ключовите служители, от които компанията има нужда.

- Можете ли да дадете прогноза какво ще се случи в полето на медиите през следващите няколко години? Според глобалната прогноза на PricewaterhouseCoopers (PwC) например през 2012 г. се очаква ръст в медийната и развлекателна индустрия.
- До 2012 г. PwC може и да не съществуват, както се случи с „Лемън брадърс“. За мен прогнозите са, като да се предскаже вятърът или да се гледа в кристална топка. Тези, които разбират правилните механизми и са достатъчно съобразителни, правят добър бизнес и сега. При медиите са важни доброто качество, достигането до правилната аудитория, разбирането на потребностите й и продуктите, за които е готова да плати. Въпрос на време е, докато всички са готови да инвестират отново и да съживят пазарите. Не мога да кажа дали това ще се случи през 2011 г. или 2012 г. Необходима е промяна на съзнанието.

- Вие организирате концертите на Даниел Паутър в Sofia Live Club. Кога пристига музикантът? Каква е програмата му?
- Каца в понеделник следобед. Програмата му е пълна – интервюта, гостувания в предавания, ще участва в „Шоуто на Слави“ по bTV. Подготвени сме да го разведем в града, но това е въпрос на организация. Говорих с него преди три дни, той идва в България за първи път, проявява интерес към забележителностите, вълнува се за новото преживяване.

- Какви са изискванията към пребиваването му у нас?
- Имаме 20 страници, които трябва да изпълним. Хотелът трябва да е най-малко с 4, препоръчително с 5 звезди, имат изисквания с какви автомобили да се придвижва, каква храна да му се сервира, какви плодове, нуждае се и от масаж след концерта Но това е нещо нормално, определя се от мениджъра му. Той не е капризен, няма изискванията на Мадона.

- Кои други изпълнители ще поканите в Sofia Live Club?

- През февруари планираме Джос Стоун, преговаряме с Нора Джоунс, Касандра Уилсън – ще има не само джаз, а и смесица от джаз с поп и рок музика, целта е да се създаде традиция в клуба. Планът за SLC е не само за музика, а за събития, които залагат и на визия – в България има много добри фотографи. Планираме да показваме техни творби, заедно с диджей музика за фон. Виждам, че в София има традиционни чалга дискотеки, пиано-барове, клубове, заведения за жива музика за български групи. Това, което липсваше, бе място като SLC, с отличаваща се атмосфера, страхотна звукова система за концерти на живо и капацитет от над 500 души, които обичат събития от високо качество в подходяща атмосфера.

- Защо избрахте да работите в България?
- Защото качеството на зеленчуците е по-добро (ха-ха). Всъщност тук намерих жената на живота си, но основната причина е, че смятам, че България има голям потенциал. Харесва ми любопитството на хората да преживяват различни неща, желанието да поемат рискове, отворени са към натрупване на опит. Има възможности да се развиват нови неща и се радвам да бъда част от това.

Интервюто взе Инна Василева

Станете почитател на Класа