БТА събира у нас шефове на 23 информационни агенции

Ръководителите на 23 информационни агенции ще пристигнат у нас, за да вземат участие в международната среща на информационните агенции от Югоизточна Европа и Черноморския регион, съобщиха за „Класа“ от БТА, организатор на форума. Събитието ще бъде открито в петък в София от премиера Бойко Борисов и ще продължи във Велико Търново. Директорите на медийните организации, които ще участват, са от България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Словения, Русия, Украйна, Армения, Грузия, Азербайджан, Молдова, Кипър, Италия, Испания, Казахстан, ще присъстват и гости наблюдатели от други европейски страни. Мотото на международната среща е „Силни в информацията“. Специален гост ще бъде Матиаш Винце, генерален директор на унгарската агенция МТИ, който e председател на Асоциацията на европейските информационни агенции.
В рамките на срещата ще се проведе и Генералната асамблея на Асоциацията на балканските информационни агенции, организирана от БТА и сръбската информационна агенция ТАНЮГ, както и Третата конференция на Асоциацията на агенциите от Черноморския регион, председателствана от генералния директор на БТА Максим Минчев.
Част от темите, които ще се дискутират по време на срещата, са за ролята на медиите като четвърта власт, медиите като посредници на политиците от различни страни и водените от тях политики, ролята на медиите за улесняване и популяризиране на бизнес отношенията между държавите, както съдействие в борбата със сивата икономика и защитата на авторското право в медиите. По време на събитието ще се проведе среща между заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев и неговия сръбски колега Наташа Вучкович - Лесендрич. Двамата ще обсъдят културните отношения, възможностите за сътрудничество между двете страни и въпроси, свързани със защитата на авторските права на информационно съдържание.
Във Велико Търново, избран за културна столица на Балканите за 2010 година, участниците ще имат възможност да се запознаят с културно-историческите забележителности на града. Кметът на Велико Търново Румен Рашев ще връчи на всеки чуждестранен гост „Старопрестолна грамота”, удостоверяваща, че е посетил Търновград, старата столица на България.

Станете почитател на Класа