48% от журналистите смятат, че PR-ите не разбират работата им

Инна Василева

48 на сто от журналистите смятат, че PR специалистите като цяло не разбират спецификата на работата с медиите. Това сочат данни от проучване, инициирано от AMI Communications и осъществено в партньорство с агенцията за маркетингови проучвания „Арбитраж“ и Нов български университет. Допитването е проведено през септември чрез онлайн анкети, на които са отговорили 208 журналисти от интернет медии, радиостанции, телевизии и печатни издания. Паралелно с него е осъществено и проучване сред български блогъри за нагласите им към PR-ите. „Целите на проучването са да получи обратна връзка от журналисти и блогъри за работата на PR специалистите, а в по-дългосрочен план да допринесе за развитието на PR практиката в България“, каза Илияна Александрова, управител на AMI Communications. „Амбицията ни е да провеждаме проучването всяка година и да направим резултатите достъпни за максимален брой практици, студенти и за всички, които се интересуват от нашата професия“, добави тя. Методологията на проучването представи Диана Попски, собственик и управляващ директор на „Арбитраж“, а резултатите коментира проф. Толя Стоицова, зам.-ректор на Нов български университет (НБУ) по международната дейност и връзки с обществеността.

Повече цифри в пресматериалите

Участвалите в проучването журналисти са дали като препоръки към PR специалистите да прилагат повече факти и цифри в пресматериалите, да проявяват по-голяма гъвкавост и бързина при отговаряне на запитвания, да има равнопоставеност при предоставяне на информация на различните медии и по-открита комуникация. 2/3 от запитаните журналисти смятат, че комуникацията с медиите на една компания се подобрява, ако тя работи с PR агенция. Независимите експерти са най-достоверни източници на информация за 76,9 на сто от журналистите, 68,3% вярват на данни от изпълнителен директор на компания, а 64,9 на сто смятат за надеждна информация от граждани и потребители. Най-ниско – 37%, е доверието в PR на компания. Като основни канали за получаване на информация най-много журналисти са посочили информационните агенции, пресконференции, брифинги и събития, следвани от PR съобщения. Най-малко като източници се ползват корпоративни уебсайтове и колеги. Като необходима допълнителна информация от PR специалистите 64,4 на сто от анкетираните са заявили повече факти и цифри, а 49% изискват снимки. Най-малко използвани от представителите на медиите са аудио- и видеосъдържание и графики. Основните причини дадена PR информация да не бъде публикувана е, че тя е рекламна (82,2%), че не отговаря на спецификата на медията (76,0%) или че не е достатъчно интересна (74,5 на сто). 52,4% от анкетираните са посочили, че биха използвали програми като Skype и ICQ за комуникация с PR агенции, а 45,2 на сто употребяват в работата си социални мрежи.

44% от блогърите искат PR съобщения

В паралелното проучване за блогъри от 60 запитани анкетата са попълнили 52-ма. 44% от тях биха искали да получават информация от PR агенция, но ако тя е по темите, които ги интересуват, а 39 на сто искат съобщения само ако са дали съгласието си. 25% от блогърите са публикували данни, изпратени от PR специалист, а 19 на сто са получавали и молби за сваляне на публикувана информация. Според данните най-голям интерес блогърите проявяват към проучвания (50%) и кратко представяне на продукти или услуги.

Станете почитател на Класа