„Блумбърг“ купува американското списание „Бизнес уийк“

Световната компания, занимаваща се с финансови данни и новини, „Блумбърг“ ще купи американското списание „Бизнес уийк“ от неговия собственик McGraw-Hill Cos., предаде Франс прес. Този ход ще позволи на американската агенция да разшири дейността си отвъд доставянето на финансови данни на професионалисти. „Блумбърг“, която е основана от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, не е обявила подробности около сделката. Според информация, публикувана в блог на „Бизнес уийк“, която цитира „запознати източници“, компанията ще заплати между $2 и $5 милиона и се е съгласила да поеме задължения на списанието и евентуални обезщетения за прекъснати трудови договори.
За „Блумбърг“ купуването на „Бизнес уийк“ ще бъде първото голямо придобиване и отклонение от 28-годишната политика на компанията да надгражда и развива, вместо да купува. „Въпреки че „Блумбърг“ е изградила една от най-големите в света новинарски организации с повече от 2200 журналисти, основната ни аудитория са 300-те хиляди абонати на професионалната ни услуга“, коментира Даниел Доктороф, президент на компанията и бивш зам.-кмет на Ню Йорк. „Бизнес уийк“ ще ни помогне да обслужваме по-добре клиентите си, като достигнем до корпоративните коридори на властта в правителството, където се раждат новините, които влияят на пазарите и бизнеса“, добави той.
Според Том Лоури, автор на споменатата публикация в блога на списанието, сайтовете на „Блумбърг“ и „Бизнес уийк“ заедно привличат повече от 20 милиона посетители на месец и все още не е решено дали след сливането ще се поддържат два отделни сайта, или те ще бъдат слети в един. „Блумбърг“ обяви, че председател на „Бизнес уийк“ ще стане Норман Пърлстин, който е бивш управляващ редактор на финансовия всекидневник „Уолстрийт джърнъл“ и бивш главен редактор на списание „Тайм“.
„Бизнес уийк“ е основано през 1929 г. и в момента има тираж от 936 хиляди. Изданието обаче е засегнато от общия за индустрията спад в приходите от печатната реклама и пренасочването на читателите към интернет. Компанията съответник на „Бизнес уийк“ McGraw-Hill, която притежава и агенцията за кредитен рейтинг Standard and Poor's, обяви намерението да продаде списанието през юли. Според публикацията на Том Лоури се очаква загубите на списанието за тази година да са повече от $40 милиона при приходи от около 130 милиона.

Станете почитател на Класа