Мюсюлмански духовници пускат тв канал

Група мюсюлмански духовници, свързани с престижния египетски университет "Ал Азхар", обявиха създаването на нов сателитен телевизионен канал. Той ще пропагандира умерения ислям и ще се противопоставя на екстремистките изопачения на тази религия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Телевизия "Азхари" ще прокарва идеята, че ислямът е религия на умереността, който не допуска екстремизъм, заяви Ал Гинди пред АП. – В момента няколко спътникови телевизии представят една строга версия на исляма и разпространяват погрешни религиозни съждения, които надъхват младите хора с екстремистки идеи", добави той.
Тв каналът "Азхари" ще стартира през август, в началото на свещения за мюсюлманите рамазан. В програмата му са включени забавни развлекателни предавания, образователни програми, детски анимационни филми и разговори с гости в студиото.
Първоначално предаванията на "Азхари" ще се излъчват на английски и арабски, впоследствие ще бъдат добавени емисии на турски и на хинди. Сигналът на новия тв канал ще може да се приема от Европа до Югоизточна Азия.

Станете почитател на Класа