Световни медии намаляват присъствието си в Брюксел

Първо във Великобритания, след това и в Ирландия все повече редактори решават, че европейските дела не са интересни за тяхната публика и използват икономическата криза като претекст за съкращения, пише БТА. "Голяма част от ирландските медии подражават на британските в отношението си спрямо Европа. Те смятат, че темата никого не интересува и гледат на нея като бреме, което пресушава бюджетите", твърди Майкъл Фолей, декан на факултета по журналистика в Дъблинския технологически институт. Той изтъква, че с това си отношение ирландските медии накърняват информационните интереси на обществото, защото отразяват европейските дела единствено от гледна точка на вътрешнополитическата проблематика.
Тези оценки намират подкрепа в поведението и на други медии. Британският всекидневник „Гардиън“ пенсионира единия от двамата си кореспонденти в Брюксел и остави мястото му непопълнено. Френският „Монд“ намали щата на брюкселското си бюро от четири на двама кореспонденти. Седмичникът „Икономист“ съкрати двама репортери от своя вестник „Юръпиън войс“. Не подменят кореспонденти с изтекъл мандат или направо уволняват репортери и световни агенции като Ройтерс, АП и Блумбърг.
Друга форма на съкращение е замяната на щатните кореспонденти с нещатни. Британските вестници „Дейли телеграф“ и „Индипендънт“ възприеха тази форма на брюкселско кореспондентство.
Затварянето на бюрото на „Айриш индипендънт“ остави Ирландия с шестима журналисти в Брюксел, представляващи четири медии - националните всекидневници „Айриш таймс“ и „Айриш икзаминър“, Националната радио- и тв компания РТЕ и вестник „Айриш дейли нюз“. Пиар агенциите не могат да бъдат заместител на журналистиката. Макар и да е възможно репортер от Дъблин да пише за ЕС, това не може да се сравни с кореспондент в Брюксел, е категоричното становище на водещия национален всекидневник „Айриш таймс“.

Станете почитател на Класа