Мачек Брал, вицепрезидент и генерален мениджър на каналите Jetix и Disney за Централна и Източна Европа: Заради детската аудитория следваме вътрешни указания за реклама


Мачек Брал е роден във Варшава, учил е журналистика и политически науки. Преди да се присъедини към екипа на Jetix, е работил като специалист “Връзки с обществеността” във Варшава. Брал е част от екипа на Jetix повече от 10 години. Първоначално той работи като маркетинг директор за Централна и Източна Европа, а след това като управляващ директор на Jetix за Централна и Източна Европа и Близкия изток. От април 2009 г. е вицепрезидент и генерален мениджър на каналите Disney и Jetix за Централна и Източна Европа. През миналата седмица Disney обяви намерението си да преобразува марката Jetix България в Disney Channel България.

- Защо Jetix България се преобразува в Disney Channel, г-н Брал ?
- Вярваме, че Disney Channel е перфектното средство за постигане на успех за Jetix в страната. През последната година ключови сериали на Disney Channel бяха излъчвани по Jetix и те бяха инструмент за засилване на позициите на канала в този регион. Шест месеца след стартирането си сериали като “Хана Монтана” и “Финиъс и Фърб” помогнаха на канала да увеличи рейтингите си сред децата със значителните 356% и издигнаха Jetix в топ 3 на каналите за деца и в топ 10 на зрителските канали в България.
Заедно с това, съдържанието на Disney Channel ще помогне и за допълнително вдигане на рейтинга, тъй като обхватът на Jetix ще се увеличи от момчета на възраст от 4 до 10 години до деца от 6 до 14 години. Силата на марката Disney ще повиши както разпознаваемостта, така и оценката на зрителите за стойността на продуктите ни. Това ще ни позволи да създадем синергия и с други бизнеси на Disney.

- Как се отразява световната икономическа криза на пазара на детска телевизия?
- Всеки в бизнеса, който каже, че не опитва всички начини да подсигури оцеляването си в кризата и че за него това не стои като проблем, или не е честен, или не е умен.Инна Василева
Непрекъснато търсим възможности да обслужваме по-добре публиката си. Това е и стратегическият смисъл на пускането на Disney Channel в Централна и Източна Европа по това време. Огромното влияние на продукциите на Disney Channel по Jetix е индикатор за необходимостта от неговото съдържание - вдъхновено от децата и предназначено за цялото семейство.

- Налага ли се на Disney Company да съкращава маркетинговите си бюджети?
- Не мога да разкрия никакви финансови подробности около компанията.

- Планира ли Disney да създаде нови канали и филми в близкото бъдеще?
- Както правим с всички останали Disney канали на различните пазари по света, сме постоянно отворени към иновации и не спираме да създаваме ново съдържание за публиката си. Зрителите могат да очакват да видят вълнуващи нови продукции – екшън, анимация и оригинални пълнометражни филми през остатъка от 2009, 2010 и занапред.

- Много изследователи обвиняват детската телевизия и рекламите на нездравословни храни за затлъстяването при децата. Как в Disney решавате тези проблеми?
- Следваме стриктно вътрешни указания за типовете брандове, които могат да се рекламират, за да сме сигурни, че всички спотове са подходящи за нашата публика. Съобразяваме се и с ограниченията, налагани от законите по отношение на броя и продължителността на рекламните паузи. Особено внимателни сме, тъй като не желаем да предадем доверието, което толкова много семейства имат в нас.


Интервюто взе Инна Василева

Станете почитател на Класа