Интернет убива вестниците и ражда нов вид новинарски бизнес

Надпреварата е напрегната, но Сан Франциско има голям шанс да стане първият американски град без всекидневник, пише сп. „Икономист“ в анализа „Възраждането на новините“, цитиран от БТА. Основаният през 1865 г. "Сан Франсиско кроникъл" съкращава и без това намаления си персонал, опитвайки се да не бъде закрит.
Днес повечето отрасли са в тежко положение, но само няколко са в толкова лошо като новинарския бизнес. Най-зле е ситуацията в Америка, където много вестници дълго време се радваха на спокоен живот, защото бяха местни монополисти, но от началото на 2008 г. и във Великобритания вече спряха около 70 местни издания. А при тези, които оцеляха, рекламите намаляват, редакционните статии стават по-кратки, журналисти остават без работа. Кризата е най-дълбока в англосаксонските страни, но е засегнала целия богат свят: влиянието на интернет, подсилено от рязкото намаляване на рекламите, съсипва класическия всекидневник.

Платена информация

Като съдържание вестникът е пакет от информация, който съществува, за да привлича погледа ви към рекламите. Интернет обаче е предпочитан повече от рекламодателите, тъй като новините във виртуалното пространство могат по-често да се осъвременяват и прецизират. Изходът за новинарските компании днес е да намерят бизнес модел, който да работи онлайн. Някои вестници, като "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл", които имат над един милион абонати в мрежата и които неотдавна обещаха да разработят система за микроплащания за отделни статии, вече взимат пари за достъп до публикациите си. Ще ги последват и други: Рупърт Мърдок, собственикът на "Уолстрийт джърнъл", очаква и останалите му издания да станат платени.

Нови технологии

По-добрите технологии и новите системи за плащане предлагат модели, които да позволят на новините да процъфтяват в дигиталната ера. iPhone-ът на Apple например е първият, удобен телефон за четене на текст. В скоро време се очаква осъвременяване на неговия софтуер, което ще даде възможност на доставчиците на новини за iPhone да започнат да искат пари за тях. Amazon скоро представи нова версия на Kindle – дигитален уред за четене на електронни книги, по-добре пригоден за вестници. Чрез подобен тип устройства и чрез възможностите на интернет стават възможни все повече начини на информация, които не биха могли да съществуват в някогашния ни свят.

Станете почитател на Класа