Намериха мъртва в офиса й шефка на Ройтерс

Руската журналистка Мария Головнина, шеф на бюрото на агенция Ройтерс за Пакистан и Афганистан, е открита мъртва в офиса на Ройтерс в Исламабад, предаде ТАСС.34-годишната Головнина е била открита в безсъзнание. Младата жена е транспортирана спешно в болница на пакистанската столица, където медицитесамо установили смъртта й. 

По първоначални данни, Головнина е починала от естествена смърт, но е възможно пакистанските власти да направят аутопсия на тялото й за повече подробности, съобщи водещият разследването по случая Абдул Сатар.

Головнина e загубила съзнание в дома си, в който е бил и офисът на агенцията. Индийският телеканал NDTV уточнява, като цитира полицията, че тялото на Головнина е намерено в банята. 


Снимка: REUTERS

Главният редактор на Ройтерс Стивън Адлър заяви по повод кончината: "Всички в Ройтерс скърбим за ранната кончина на толкова ценената ни колежка. Мария бе един от най-добрите ни журналисти, съчетавайки дързост и заразителен ентусиазъм, който вдъхваше доверие, уважение и обич в обкръжението й".

Мария Головнина е дъщеря на шефа на представителството на ТАСС в Япония Василий Головнин. Започва работа в Ройтерс през 2001 г. отначало в Токио, а след това в Лондон, Сингапур и Южна Корея. Между 2002 г. и 2005 г. е била кореспондент на Ройтерс в Русия, а през 2005 г. е назначена за старши кореспондент в Централна Азия. През 2013 г. оглавява бюрото на Ройтерс за Пакистан и Афганистан.


Снимка: REUTERS

През последните години във фокуса на вниманието на Мария са били събитията около джихадистите в Пакистан, атентатите на местните талибани, създаването на нов клон на "Ал Кайда" в региона и операцията на пакистанските сили срещу райони под бунтовнически контрол в страната.

Станете почитател на Класа