БНТ 2 излъчва филми, посветени на историята на София

В навечерието на празника на София - 17 септември, БНТ 2 ще излъчи поредица от филми, посветени на историята на столицата. Документалните ленти разказват различни моменти от миналото на града и неговите емблематични места и хора.
Първият филм се нарича „УЛИЦА „МОСКОВСКА" и ще бъде излъчен на 13 септември от 17:55 часа. По увлекателен начин режисьорът Галина Кралева въвежда зрителите в историята на дългата едва 1000 крачки улица и нейните тайни. В лентата са използвани фотоси от Държавния архив и архива на БАН, както и кадри от кинохроника от Българска национална филмотека и БНТ. Благодарение на тези живи свидетелства, образът на „Московска" ще бъде изваян като пъстра мозайка, разкривайки редица неизвестни до момента факти от нейната история. Сценарист на филма е Иванка Гезенко, а операторската работа е дело на Александър Лазаров.
Историята на ЛЕГЕНДАРНИЯ ОРКЕСТЪР „СОФИЯ" зрителите могат да видят в едноименния филм на Росен Елезов, който ще се излъчи на 14 септември от 21:00 часа. Лентата е посветена на 50-годишнината от създаването на легендарната трупа и отвежда в атмосферата на култовите за 60-те и 70-те години на миналия век места. Сценарият на филма за пионерите на българската поп, рок и джаз музика е на Хелия Чавдарова, а оператор е Цветан Недков.
В деня на София, 17 септември, от 21:40 часа зрителите могат да видят премиерата на документалния филм „ЛОРД БЪНДИ ОТ СОФИЯ". Филмът на режисьора Иван Трайков разказва историята на двама музиканти, основатели на първата българска рок група. Разказът ни пренася в 60-те години, по времето на режима и войната срещу дългокосите, магнетофоните и рокендрола, вълненията в Европа през 1968 година и голямото разочарование от Прехода. Във филма са намесени и други герои от същата епоха – братът на Бънди – Иван Милев–Вачо, Кирил Маричков, Пепи Цанков, Константин Марков, Дани Ганчев, Веселин Тодоров (Весо Кокала), Васко Кръпката, Александър Петров. Сценарист е Боряна Матеева, оператор Емил Пенев.
Документалният филм "Поучителната история на братя Прошек" ще се излъчи на 19 септември от 23:20 часа. Продуцент и режисьор е Любомир Халачев. „ПОУЧИТЕЛНАТА ИСТОРИЯ ЗА ЖИВОТА НА БРАТЯ ПРОШЕК" е документален филм на режисьора Любомир Халачев и сценариста Влади Киров .Филмът разказва за чешките братя Прошек, изиграли важна роля за развитието на българската индустрия. Освен прочутата бирена Прошекова фабрика, братята са участвали активно в изграждането на новата българска индустрия, в това число с построяването на тухларна фабрика и на модерна печатница. Като архитект Иржи Прошек участва в изработването на градоустройствения план на София, а заедно с останалите двама братя - в изграждането на емблемите на столицата ни - Орлов и Лъвов мост.

Гледайте само по БНТ 2 филмите, посветени на историята на София!

 

Станете почитател на Класа