Водещи на БНТ помагат на болни деца

В ефира на сутрешния блок на БНТ1 - „Денят започва", Роро Кавалджиев се заля с ледена вода. Водещият на най-новия проект на националната телевизия – БНТ Парк Live, предизвика Ути Бъчваров, водещия на прогнозата за времето – Борис Теодосиев и Pavell & Venci Venc. Минути след това Борис Теодосиев изпълни предизвикателството, като на свой ред хвърли ръкавицата към спортните журналисти Никола Ибришимов и Валери Генов, и синоптичката Елица Димитрова от БНТ.
Инициативата „Ледена кофа" завладя света за броени дни, като не подмина и България. Целта й е събиране на дарения за благотворителна организация – асоциацията Ей Ел Си, която се бори с болестта на Шарко, известна още като болестта на Лу Гериг – невродегенеративно заболяване. Известни личности от политическите, културни, спортни и др. среди се включиха в нея. В България дарените средства отиват за различни каузи, които самите участници определят.

Роро Кавалджиев поде инициативата да се залее със студена вода в помощ на 11-годишния Любчо, който страда от церебрална парализа. В началото на септември на Любчо му предстои операция в Полша, за която е събрана необходимата сума. След това обаче на детето са необходими жизнено важни ортези и рехабилитация, за които в момента се набират финансови средства.

БНТ неведнъж е разказвала историята на Любчо, който е едно от децата на „Българската Коледа". Навръх 8 март 2002 г. родителите на Любчо са пометени от пиян шофьор, докато пресичат бул. "Обиколна" в кв. "Овча купел". Любчо е спасен, но бременната в 8-мия месец Невена почива веднага след раждането, а баща му - няколко месеца по-късно. Днес за детето се грижи неговата баба - Санка Христова, с която заедно заминават в Полша тази неделя (31 август 2014 г.).

В помощ на Любчо е открита дарителска сметка. Всеки може да направи своя хуманен жест, като изпрати SMS с текст DMS LUBCHO на

 

Станете почитател на Класа