×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

БНТ2 с филм за Борис Христов

БНТ 2 отбелязва 100 години от рождението на световноизвестния бас Борис Христов с премиерата на документалния филм на БНТ Русе „В последния клас". На 17 май от 18:50 часа телевизията ще излъчи филма на Детелина Каменова, в който спомените си за оперната звезда разказват сопраното Мариана Цветкова и басът Пламен Бейков. Двамата са ученици от последния клас на Борис Христов в Академията за изкуствата и култура в Рим. Във филма са включени изпълнения от специалния концерт в Русе на Мариана Цветкова и Пламен Бейков в памет на техния учител, материали от фонда на БНТ и личния архив на двамата изпълнители.

Още една документална лента е подготвила телевизията за годишнината на великия оперен певец. В събота (18 май) от 20:45 часа БНТ 2 ще излъчи „Молитвата на Борис Христов". Филмът на музиколога д-р Магдалена Манолова предлага на зрителите среща с баса отвъд светлините на сцената, в атмосферата на храм-паметника „Св. Александър Невски", където още като момче той започва да пее. „Молитвата на Борис Христов" събира житейски размисли на оперния певец и интервюта на хора, работили с него, с избрани откъси от църковнославянски песнопения в негово изпълнение

БНТ 2 ще отбележи 100- годишнината от рождението на Борис Христов и с концерт от Златния фонд на БНТ. В неделя, от 18:20 часа, зрителите на телевизията ще могат да се насладят на произведения от Глинка и Мусоргски в негово изпълнение на сцената на германския град Кьолн.

Станете почитател на Класа