"Великолепната седморка" очарова децата в Първо студио на БНР

Образователният проект „Великолепната седморка“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, събра пет годишни малчугани във фоайето пред Първо студио на Радиото, за да им разкрие чудния и магичен свят на класическата музика.

„Великолепната музикална седморка“ бе съставена от седем изтъкнати музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, които представиха инструментите на които свирят - цигулка, контрабас, тромпет, валдхорна, обой, флейта и барабан. Бяха сформирани 7 отбора от малчуганите, които разказаха за своя любим инструмент. Децата имаха възможност да го нарисуват и да отговорят на въпросите: защо според тях той е по-важен от останалите и дали оркестърът може да свири без него.

Събитието бе организирано специално за най-малките приятели на Радиосимфониците от детските градини, които през целия изминал сезон посещаваха активно генералните репетиции и оживено задаваха въпроси за класическата музика, създаваха свои музикални приказки, играеха музикални игри и дори посветиха своя песен на оркестъра.

Явор Желев, Георги Шоков, Ясен Теодосиев, Костадин Йоцов, Радосвет Кукудов, Петър Македонски и единствената дама в тази музикална седморка – цигуларката Грациела Панайотова-Григорова показаха най-силните страни на музикалните инструменти, посвириха – и поотделно, и заедно, шегуваха се и се състезаваха помежду си, като пренесоха магията на музиката на Моцарт, Чайковски, Шостакович, Вебер, Бизе – пред Първо студио на БНР. Имаше много игри - „Направи си сам музикален инструмент“, „Музикален стол“ (познай инструмента) и естествено, много награди.

Великолепната седморка е проект на Симфоничния оркестър на БНР, който получи финансиране по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“. Негови създатели са Лили Големинова – журналист от Радио София и Петя Цветанова – експерт в дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР, които имаха удоволствието и привилегията да подпомагат със съвети и оценки музикалната надпревара между децата по време на хепънинга, наречен „Великолепната седморка“.

Образователната програма на Симфоничния оркестър на БНР се развива активно през последните три сезона. Досега с оркестъра са се срещали ученици от 10 столични училища и гимназии, 3 университета и 9 детски градини. Малките имат възможността да се срещнат с оркестъра, да присъстват на генерална репетиция, да чуят истинската програма, да си поговорят с оркестрантите, да разгледат инструментите и дори да посвирят на тях. Тийнейджърите откриват препратките на класическата музика в своето ежедневие, а при студентите се търсят аналогии между различните изкуства. Програмата се моделира според възрастта, подготовката и светоусещането на тези, които стават част от нея.

###














Станете почитател на Класа