Янка Рупкина и Димитър Богданов откриват сезона на оркестъра за народна музика на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР открива новия музикален сезон с концерт на 23 септември от 19:00 ч. в Първо студио на Радиото, в който ще бъдат представени едни от най-добрите музикални образци от репертоара на състава. Специални гост- солисти в музикалната вечер ще бъдат Янка Рупкина и Димитър Богданов.

Сезон 2013/14 продължава традицията за реализирането на специално подбрани записи и концерти, които показват автентичния и самобитен музикален фолклор.

Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г. , а от 2011 г. негов диригент е Димитър Христов. През 2012 г. съставът бе отличен с наградата „Кристална лира” на СБМТД в категория "Музикален фолклор" за цикъла концерти, посветени на 60-годишнината на състава. През същата година Министерството на културата връчи на оркестъра почетния знак "Златен век" за специален принос в областта на българската култура.

Днес в Оркестъра за народна музика на БНР свирят 18 инструменталисти. Изпълнителите са безупречни професионалисти, като сред тях има изявени композитори и аранжори. Всеки един е ярък солист със свой стил и репертоар, а всички заедно създават образцов ансамбъл от български народни инструменти. Заедно със своя диригент те са призвани да продължат мисията на легендарните си предшественици: да пазят и да развиват българската народна музика, да откриват нови фолклорни таланти и да ги подкрепят в творческия им път, да създават красива музикална среда за своята милионна аудитория.

Оркестърът изпълнява както автентична, така и обработена вокална и инструментална народна музика от всички етнографски региони на България. Негова цел е и да открива нови фолклорни таланти и да ги подкрепя в творческия им път.

Заповядайте на 23 септември от 19 часа в Първо студио на БНР, бул.”Драган Цанков” №4.






Станете почитател на Класа