Заслужено признание за "Спорт и музика"

Най- старото спортно предаване в радиоефира - „Спорт и музика” на БНР, получи заслужено признание навръх рождения си ден – 21 септември. Българското национално радио отпразнува тържествено юбилея, с бляскаво събитие в двора на Старата къща на бул. „Драган Цанков” 4. Спортният рожден ден бе уважен от стотици приятели, спортни деятели, журналисти, ветерани и почитатели на екипа на „Спорт и музика”. Сред специалните гости бяха Петър Милушев – основател на предаването „Спорт и музика”, Мария Гроздева, Валери Григоров, Валентин Михов, Иван Иванов, Румяна Нейкова, Георги Янакиев, Нораир Нурикян, Агент Тенев и много други.

Тържеството по повод юбилея на предаването започна с отслужване на водосвет от отец Кирил в параклиса „Св. Йоан Златоуст” на БНР. Приветствието си към колегите и гостите на Радослав Янкулов започна с думите: „Свалям шапка и изказвам благодарност от името на всички към бащата на „Спорт и музика“ Петър Милушев. Бих искал да благодаря и на двама мои колеги - за които е трудно да бъде определено, кой от двамата има повече участия в ефира - Асен Минчев и Калин Катев, както и на всички наши колеги: музикални редактори, звукорежисьори, коментатори, които работиха за предаването. Протягам приятелска ръка към тези, които днес са поели щафетата. Бих искал да ги уверя, че всички ние – ветераните / из аз самият в това число/ сме зад вас и ще правим всичко, за да имате вие успех! Благодаря колеги, благодаря приятели!”

Радослав Янкулов показа и първият микрофон от времето на старта на формата през 1963г.
„Когато някой се готви да отбележи своя 50 – ти рожден ден, в повечето случаи разгръща книги, търси още надежда, търси признание за това, което е направил и много често достига до мисълта - истинският бисер се намира в стара раковина. Представяте ли си колко истински е бисерът „Спорт и музика“ в раковината на БНР. Раковината е 78 годишна, а „Спорт и музика“ е на 50 години. Какво по-истинско от тези цифри”, развълнувано посочи Янкулов.

В тържествения ден БНР и спортната редакция получиха множество награди, поздравителни адреси и грамоти от президента Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова, БОК, БФС,ММС, МОН, СБА, държавни институции, спортни федерации.

В приветствието на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева се казва:

„Още с първото издание през 1963 г. предаването „ Спорт и музика” се превърна в най-обичаното и слушано спортно предаване у нас. И до днес, то пленява своите почитатели с изключителния си стил и уникалност и задава стандартите на спортната журналистика. Създателите – Петър Милушев и Петър Петров и техните последователи – Калин Катев, Радослав Янкулов, Асен Минчев, Емил Кожухаров, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Теодор Черешев, Николай Веселинов и редица други именити журналисти издигнаха „Спорт и музика” на върха, който все още е недостижим за конкуренцията. Нека и след 50 години магическият тромпет да продължава да звучи от ефира на програма „Хоризонт” !”




Георги Янакиев връчи награда от името на Съюза на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт на генералния директор на БНР – Радослав Янкулов. По повод 50 годишния си юбилей, „Спорт и музика” получи почетния плакет на БОК в знак на благодарност за приноса на предаването за развитието и популяризирането на българския спорт.


Двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян, председател на УС на Българския
спортен тотализатор поднесе поздравителен адрес и поздравления към екипа на „Спорт и музика”. „В продължение на половин век, екипът на предаването ежеседмично отразява всички значими събития в спортния живот на страната ни. Благодарение на своя професионализъм и отговорна работа, с годините успяхте да утвърдите в българския радиоефир един панорамен всеобхватен формат актуален и днес. Нека след още половин век „Спорт и музика” бъде все така актуално и неувяхващо!”

Олимпийският шампион Румяна Нейкова удостои с наградата на Българската федерация по гребане предаването на БНР „Спорт и музика”, като посочи , че никак не е лесно да си на върха в националния ефир 50 години. „Вие винаги сте на точното място и отразявате победите на нашите шампиони. Благодаря Ви, че сте с нас и ни подкрепяте!”


Старата къща придоби правата за излъчване в националния радиоефир на мачовете от футболното първенство за сезон 2013/14. Над 200 мача ще звучат в ефира на БНР в рамките на турнирите за Купата на България и Суперкупата. Спортът, и разбира се футболът са част от всеобхватната обществено значима дейност на Българското национално радио, което чрез своите регионални радиостанции и кореспондентска мрежа покрива успешно цялата страна.


Станете почитател на Класа