Собственикът на „Ливърпул” купи авторитетния вестник The Boston Globe

 Един от най-старите вестници в Съединените щати The Boston Globe вече има нов собственик - инвеститорът Джон Хенри , който придоби 141-годишното издание от притежателите на The New York Times за 70 млн. USD, съобщи bostonglobe.com.

Заедно с вестника Хенри ще получи още и неговия сайт, както и останалите издания на компанията, сред които са Worcester Telegram & Gazette и сайта му Telegram.com, 49 % от акциите на Metro Boston, както и компанията за пощенски услуги GlobeDirect, допълва lenta.ru. По повод сделката, Кристофър Мейер - издател на The Boston Globe и президент на New England Media Group, отбеляза, че в Globe гледат с въодушевление на перспективата да работят с Хенри, и още дълги години ще продължат да предоставят на жителите на Бостън и на Нова Англия качествени журналистически материали.

Какви са плановете на инвеститора за активите на The Boston Globe засега не се съобщава, но той обещал по-късно да разкрие допълнителни подробности за сделката с Times Co.

Авторитетният вестник не е първата придобивка на Джон Хенри в Бостън. Бизнесменът е собственик на легендарния бейзболен отбор Boston Red Sox (бел. ред.: от 2002 до 2012 г. Times Co. притежава 17.5% от акциите на тима) и на портала New England Sports Network, които са част пък от неговата спортна империя, която включва още футболния гранд „Ливърпул” (Liverpool FC) и екипът от NASCAR - Roush Fenway Racing.

Продажбата на The Boston Globe беше обявена през февруари 2013 г., след като Times Co. реши да се оттегли от компанията и да се съсредоточи върху развитието на собствения си бранд. The Boston Globe излиза от 1872 г., а Джон Херни спечели „наддаването” в конкуренцията на няколко кандидати, сред които беше и известната фамилия Тейлър , която през 1993 г. продаде Globe на The New York Times за рекордните 1.1 млрд. USD.

Журналисти от The Boston Globe са носители на 21 награди „Пулицър”- най-авторитетното американско отличие в този бранш, като последите два приза са от категорията „Критика” през 2011 и 2012 г.

Станете почитател на Класа