„Корабът на Рез” – новата документална поредица на БНТ

От тази събота БНТ стартира излъчването на новите епизоди от телевизионната поредица за архелогия „Непозната земя”. Тя ще покаже възстановки на исторически моменти от древната история и мащабния проект по реконструкцията на бойния тракийски кораб на Рез, който БНТ започна преди няколко години. Автор, ръководител и режисьор на проекта е Атанас Димитров. Корабът е главният от морската флотилия на цар Резос - „Божественият повелител на конете и водата”, както е наречен той от Омир в редовете на Илиадата, посветени на пристигането на траките в битката за Троя. Специална експедиция от учени, археолози, еколози ще плава с древния кораб по пътя на траките към Троя.
Основната част на корпуса на кораба бе завършена на открито в старопланинското село Боженица – Ботевградско. На 12 септември 2012г. корабът бе превозен до лагера на спортна академия „Васил Левски” в Равда, където бе представен на екипа от учени – историци, археолози и еколози, както и на участниците в бъдещата научна експедиция, на която зрителите на БНТ ще станат свидетели тази събота от 18:00ч.
Документалната поредица, която е под патронажа на ЮНЕСКО ще съдържа шест едночасови филма. Зрителите на БНТ ще могат да се запознаят с процеса по реконструирането на кораба, датиращ от преди 3500г., с интересни факти за тракийското мореплаване и мащабни исторически възстановки. Документалните филми ще проследят пускането на кораба по вода от пристанището в Каварна. Те ще видят и обучението на екипажа на кораба, което пресъздава бита и уменията на древните моряци по корабоплаване, гмуркане и риболов.
Основни партньори на съвместния проект на БНТ и „Енох Филм” са Министерство на културата, ИА Морска администрация, Национална спортна академия „Васил Левски”, община Каварна, Министерство на младежта и спорта, Национален исторически музей, Археологически музей при БАН, Институт по Балканистика, сдружение „България завинаги” и много общественици и интелектуалци от България и чужбина.


Станете почитател на Класа