Панета разкрил строго секретна информация пред сценарист

Бившият директор на ЦРУ Леон Панета е разкрил пред сценариста на филма за преследването на Осама бин Ладен "Zero Dark Thirty" детайли с гриф "строго секретно".

Това обяви група за независимо разследване. Предварителният доклад на главната инспекция на Пентагона не е публикуван, но е бил получен от Project on Government Oversight (Pogo). Тази независима неправителствена организация се е специализирала в разследвания на американската администрация. Това разследване може да се окаже доста притеснително за администрацията на Обама, тъй като в него се дава да се разбере, че Белия дом е изразил готовност да помогне на авторите на филма да разкажат за победоносното преследване на Бин Ладен.

В същото време Белия дом яростно се бори с изтичането на поверителна информация. Според главния инспектор на Пентагона, тогавашният директор на ЦРУ Леон Панета е разкрил строго секретни детайли от операцията, довела до смъртта на Бин Ладен. Това е станало по време на церемония в Пентагона в чест на участниците в операцията. На нея е присъствал и сценаристът на "Zero Dark Thirty" Марк Боъл, се твърди в доклад на Pogo. "По време на церемонията по връчването на наградите, директорът Панета назова точно частта, провела операцията, даде името на нейния командир и името на командващия действията на терен", се казва в доклада и се посочва, че Панета е разкрил и друга секретна информация.


















АФП

Станете почитател на Класа