Бил Гейтс подкрепи свободата на науката

Съоснователят на Майкрософт, известният с филантропията си свръхбогаташ Бил Гейтс, се присъедини във вторник към група в социална мрежа, съставена от инвеститори.
Групата е посветена на свободното знание и научните изследвания. Целта е да се подобри връзката и сътрудничеството между професионалистите, за да споделят познанията на света.
РизърчГейт /ResearchGate/ е създадена преди пет години в Бостън, САЩ . Мрежата получи нова финансова инжекция от 35 милиона долара, в която участници са Бил Гейтс и инвеститори от Силициевата долина /Silicon Valley/.
Съосновател и едни от собствениците на сайта е Яд Мадиш /Ijad Madisch/. Той се надява "да освободи знанието от неговата кула от слонова кост" като го цифровизира и го направи достъпно за всички с цел да ускори научния прогрес.
"Първата ми цел е да се улесни напредъка при свързването на точните хора заедно", казва Мадиш, един от тримата съоснователи на тази професионална мрежа, сега със седалище в Берлин и офиси в Кеймбридж, САЩ,/щата Масачузетс/.
За да станеш член на мрежата, трябва да имаш имейл адрес, свързан с научно-изследователския институт. 2,9 милиона са членуващите в мрежата. Те са от 193 държави, мнозинството участници са от Германия, Индия, Великобритания и Съединените щати.
















АФП


Станете почитател на Класа