Празничен сутрешен блок на БНТ1 по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май

По случай Деня на славянската писменост, просвета и култура програмата на БНТ1 на 24 май ще започне с празничния сутрешен блок от „От А до Я” от 8:00ч. до 12:00ч. Пред Народния театър „Иван Вазов” в София водещият на предаването „Денят започва в библиотеката” Андрей Захариев ще посреща будители от всяка възраст с любимите им книги на „малкия” голям стол от предаването „Малкото голямо четене”, който ще очаква любителите на книгата през целия ден в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе.
Водещи на студиото ще бъдат Александра Гюзелева-Шани и Георги Ангелов и като на празник за начало ще прозвучи химна „Върви, народе възродени” в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.
По повод 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски” гост ще бъде ректорът проф. Иван Илчев. Заедно с посланика на Република Чехия в България Павел Вацек водещите ще дискутират темата за 1150-ата годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.
В 10:30ч. националната телевизия ще предаде пряко празничното общоградско шествие от Археологическия музей до Националната библиотека, в което ще се включи и Президента на Република България Росен Плевнелиев.
В четиричасовия празничен блок националната телевизия ще раздаде на зрителите много награди под формата на книги, билети за кино и театър, ако те се включат с отговори на въпроси от страницата на предаването във фейсбук.
Тържествата в цялата страна БНТ ще проследи чрез преките включвания от София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, както и специален репортаж от Берлин. „От А до Я” потърси министъра на културата Владимир Пенев, Валери Стефанов, Владимир Левчев, Иван Лечев, акад. Светлин Русев, Снежина Петрова, Койна Русева, Веско Ешкенази, Михайл Йосифов, Явор Гърдев и други известни личности, за да чуе техните послания по повод празника.
На гости на националната телевизия ще бъдат и отличените с АСКЕЕР актьори от официалната церемония.

Инвестирайте в българската култура – най-ценния капитал на нацията!

Станете почитател на Класа