Журналистът Росен Цветков показва филм за родственица на Яворов на изложба

Две престижни европейски награди взе Българската национална телевизия на конкурса за телевизионни програми, организиран от Асоциацията на европейските обществени телевизии СИРКОМ. Наградата е учредена в памет на румънската журналистка Ванда Кондураче, убита при трагични обстоятелства, и се връчва на млади телевизионни професионалисти.
16-членно международно жури присъди призове за БНТ в две категории. В „Игрални филми и сериали” бе отличен филмът „Жълто куче” на режисьорката Мария Николова, а в „Изгряваща звезда” – журналистът Росен Цветков. Наградата се връчва за поощряване на млади таланти, а за Цветков е втора поред. През 2012 г. той взе приза за разследваща журналистика за филма си "Глас под наем".
Наградите на СИРКОМ се връчват в различни категории от 1990 година, а през 2013 г. номинирани бяха 156 програми от 19 страни. Официалната церемония по награждаването е на 8 май 2013 г. в гр. Сантяго де Компостела, Испания.
Междувременно филмът „История на красотата” на Росен Цветков, посветен на художничката Василия Стоилова, ще бъде представен на нейната възпоменателна изложба „Разпятие”. Това ще се случи на откриването на експозицията на 18 април, четвъртък, в столичната галерия "Финес" (ул. "Хр. Белчев" 17), където са снимани и кадри от филма.
Главната роля в „История на красотата”, посветен на родственицата на Пейо Яворов, се изпълнява от актрисата и певица Антоанета Добрева-Нети. Тя се подготвя за нея, четейки дневниците на талантливата художничка. Името на лентата не е случайно - така се казва последната книга на Умберто Еко, която Василия така и не успява да изчете преди смъртта си. Тя е на 28 години, когато умира, падайки от шестия етаж и все още е загадка дали сама е сложила край на живота си, или това е нелеп инцидент. 15 години Василия прекарва в ада на анорексията, рисувайки образите й в свои картини. Днес нейната майка Явора се бори за спасението на други покосени от коварната болест жени.

„История на красотата” може да бъде гледан и в интернет на адрес: http://bnt.bg/bg/productions/104/edition/30980/v_kadyr_15_april_2013_istorija_na_krasotata

Станете почитател на Класа