Студентка от Татарстан ще представя Русия на "Евровизия"

Дина Гарипова, студентка от република Татарстан, ще представя Русия на „Евровизия” в шведския град Малмьо. Тя победи в руският телеконкурс „Глас”, и това определи творческата и съдба в близко бъдеще.

Допълнителен национален конкурес за участие в „Евровизия-2013” не е нужен. До такъв извод стигна ръководството на Националната телевизия след като младата изпълнителка победи в телевизионния проект. Разказва говорителят на музикалните предавания на Националната телевизия Юрий Аксюта:

- „Гласът” събра пред телевизорите огромен брой зрители. Всъщност, по този начин той стана истински национален конкурс. Във финала гласуваха над 1,7 милиона души. Затова Дина Гарипова - победителката във вокално-музикалния проект, който бшее гледан от цялата страна, за която гласува цялата страна, трябва да представлява Русия на „Евровизия”. Тя има всички необходими качества за това. Има харизма, блестящи вокални данни, фантастичен тембър, умение да слуша и да разбира музиката.

Дина Гарипова се оказа единствената от 48-те участници в проекта „Глас”, която няма музикално образование. Макар, че тя пее от много малка - за първи път излиза на сцената на 6 години. Но не успява да влезе в московската Академия за театрално изкуство и избира това, която и се струва най-близо до творческите професии - журналистиката. На новината, че и предстои да излезе на сцената на „Евровизия”, Дина Гарипова реагира така:

- Въобще не го очаквах. И досега ме побиват тръпки, само при мисълта за това.

А наставникът на Дина Гарипова в телепроекта, легендата на руската естрада Александър Градкий, не се учуди от случилото се пред „Гласът на Русия”. Той характеризира ученичката си така:

- Дина е надарена свише. Какво ще стане по-нататък с нея, доколкото тя ще стане любима и търсена, ми е трудно да кажа. Аз съм музикант. И от професионална гледна точка тя практически идеално изпълнява песните си. Мисля, че тя ще се представи на конкурса добре. Тя не може да пее по друг начин. А как ще я оценят там, и кое място ще заеме, не знам.

Самата Дина, също не се замисля за борбата в конкурса. Според нея, тя има друга задача:

- Пред мен стои много сложна задача - трябва точно да предам смисъла на песента, която беше написана за „Евровизия”. Тази песен е много красива и много смислена.

Песента за „Евровизия-2013” беше създадена с конкурс, обявен от Националната телевизия. Имаше над 200 заявки - не само от Русия, но и от САЩ, Великобритания, Швеция. Гърция, Малта.

В крайна сметка беше избрана песента What if (Какво ако), създадена от шведките композитори Габриел Аларес и Йоаким Бьорнберг, заедно с руснака Леонид Гуткин. Дина призна, че тази песен я е поразила още при първото слушане със своята нежност и топлота. И сега тя много иска да я изпълни достойно.

Станете почитател на Класа