Брой 2 на GRANTA - България, посветен на секса

На 1 ноември излиза от печат вторият брой на списание GRANTA България на тема СЕКС.
Секс. Скандалът, нежността, последиците, удоволствието, фантазиите, болката, умората, близостта, докосването, влизането, объркването, излизането, безсмислието, нагонът, щастието.
Вторият брой на Granta България отправя поглед към сцената на желанието и онова, което се случва зад неговите кулиси – разсъбличането на клишетата, интимната среща, актът. Авторите тук постоянно прекрачват границата между позволено и непозволено, която обществото им налага, за да я преначертаят по изненадващ начин, поставил под въпрос очевидностите и порядките. Привлекателни или стряскащи, техните произведения ще накарат читателя да усети с тялото си думите, да докосне с мисъл немислимото. Оголеното писане, фино и искрено, загадъчно и привлекателно, протяга съблазняващата си ръка, за да достигне отвъд илюзиите и самозаблуждението.
За първи път в България може да прочетете текст на носителя на Нобелова награда за литература 2012 Мо Йен специално писан за списание GRANTA както и интервю с него.

Повечето от разказите на Мо Йен (1955) са ситуирани в родното му село Гаоми, провинция Шандун. Той започва да пише като войник в началото на 80-те години на ХХ век, когато в Китай се заформя силно авангардно движение в литературата. Има множество публикувани сборници, романи и антологии. Отличителни негови произведения са новелата “Червено сорго” (1986), с филмовата адаптация на която китайският режисьор Джан Имоу печели Златна мечка от фестивала в Берлин през 1988 г. и която по-късно Мо Йен удължава в романа “Родът на червеното сорго”; разказът “Люлката на бялото куче” (1985), филмиран като “Нуан” от режисьора Хуо Дзиенци; разказът “Прозрачният морков” (1985), включен в множество китайски антологии за проза, както и в университетските учебници по литература; романите “Пищни гърди тлъсти бедра” (1995), “Умора от живота и смъртта” (2006) и “Жаби” (2009), последният от които през 2011 г. печели една от най-престижните литературни награди в Китай - "Мао Дуън". През 2012 г. Мо Йен получава Нобеловата награда за литература.

Писма. Джак Керуак и Алън Гинсбърг отдавна са легенди, а легендите нямат биографични бележки. И все пак - основни фигури в битническото движение, хора на пътя, литературата, наркотиците и секса. Ако не сте чели нищо от тях (с легендите се случва) започнете от „Вой” на Гинсбърг (1965 г.) и „По пътя” на Керуак (1957 г.). Или от писмата, които публикуваме в този брой, само четири от пространната кореспонденция между двамата.

Granta България 2: Секс  Цена 18.99 лв. Излиза на 1.11.2012

www.granta.bg



Станете почитател на Класа