Google залята с повече от 1000 молби за цензуриране на съдържание

Интернет гигантът Google Inc. е получил повече от 1000 молби от правителствата на държави от целия свят с искане корпорацията да свали от интернет пространството конкретни видеопродукти в YouTube или сърч резултати и адреси, които се показват от търсачката. От компанията потвърдиха, че в над повече от половината от заявките, получени през втората половина на миналата година, тя се е съобразила и е уважила претенциите.
Google планира да публикува до дни в пълни подробности цялата листа с описание на всички молби за премахване на съдържание, получена от властите на различни държави.
От компанията посочиха, че са получили 461 съдебни заповеди, които постановяват премахването на 6989 позиционирани продукта или виртуално съдържание за периода юли – декември 2011 г. Google се е съгласила с 68% от тези искания. И още - компанията е получила 546 неофициални искания, като например телефонни обаждания от представители на полицията, в които те са настоявали за премахването на 4925 позиции със съдържание, от които са реализирани 43%.
Общият брой с молби до Google е 1007, от които са уважени 54% от исканията. Статистиката не включва страни като Китай и Иран, които блокират съдържанието на търсачката директно, без да подават искания за каквито и да е рестрикции до компанията.
Facebook Inc., Twitter Inc. и сайтът за видеосподеляне YouTube на Google, които разчитат на генерирано от потребителите съдържание, получиха висока оценка по отношение на свободата на словото и спазването на политическите права около различни конфликти, сред които например арабската революция, която обхвана държавите от Близкия изток и Северна Африка. Все пак световните компании се подчиняват на местните регионални закони, под чиято юрисдикция са, които ограничават в различна степен свободата на потребителите да се изразяват и да казват неща, за които биха имали право на глас в САЩ и много други страни с развита демокрация.
"Всички тези искания и случаи за намеса от наша страна по същество са доста тревожни, защото не са никак малко случаите, в които правителства искат от нас да цензурираме и съответно да премахнем политически изявления, позиции и мнения, които явно не са в техен интерес. Това е в ущърб на свободата на словото и волеизлявлението, както и на човешки права и свободи“, коментира Дороти Чу, шеф на Департамента по комуникации и международни връзки на интернет компанията. „Изправени сме пред нов за нас и противоречив проблем, който ни въвлича на практика в ситуацията чрез позицията на компанията „за“ или „против“ свалянето на определено съдържание индиректно да заемем страна в даден казус, по който ние нямаме и не бихме имали никакво отношение“, подчерта Дороти Чу.
Тя посочи като фрапиращ пример искане от правителствена агенция в Полша за премахване на резултатите от търсенето на критици на институцията. От Испания са постъпили 270 молби, които са се позовавали на правото за конфиденциалност и са били свързани с отделни личности и обществени фигури. Г-жа Чу обясни, че Google не се е съобразила с тези искания.
В редица региони по света Google действа и се съобразява с нормативни и законодателни актове, които биха били немислими в САЩ или други страни, където има защита по отношение на свободата на словото. Такава компромисна територия е Тайланд, където интернет търсачката премахна от YouTube 149 видеоклипа, които според властите оскърбяват монархията и се считат за престъпление според тайландски закони.
Не са малко и безспорните основателни и навременни превантивни мерки, които налага Google. Компанията е свалила за последните шест месеца на 2011 г. 640 видеоклипа, публикувани на платформата YouTube във Великобритания, защото според оценката на анализатори са излъчвали послания или откровено са подканяли и са насърчавали към различни форми на тероризъм.

Станете почитател на Класа