Интригата около прехода към цифровизация остава

Интригата около прехода към цифровизация остава, а технологичните аспекти на революционната модернизация са сред основните препъникамъни на процеса. Това стана ясно във вторник по време на дискусията по темата в международния медиен фестивал MEIDAMIXX 2012. Крайната цел България да се превърне в броубенд и територия с цифрова модерна среда все още изглежда далечна, в обозримото бъдеще, смятат експертите. Според тях независимо от предписания срок - 1 септември 2013 г., спрямо който страната ни трябва да изключи излъчването на аналоговата честота, все още няма категорична гаранция дали това ще се случи.

КРС: Загрижени сме за процеса на цифровизация

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков изрази своята загриженост за процеса на цифровизация. “Има известно безпокойство относно това как и в каква степен ще се справим. Създадохме много добри правни документи, които изпреварват страните от региона по отношение за подготовката. Днес обаче и Македония, и Сърбия са преди нас”, коментира шефът на регулатора. Веселин Божков уточни, че КРС е създала условия за ефективна конкуренция, като едновременно с това е гарантирана и защитата интереса на потребителите.
За сравнение, в много страни, сред които Швеция, Португалия, Испания, Италия - процесът на трансформация към цифровизация отне между 5 и 8 години.

КАКВА Е МОМЕНТНАТА СНИМКА У НАС?

Към днешна дата у нас действа План 2008, като вече сме на финалната права преди приемането на новия План 2012. Klassa.bg научи, че това може да стане факт до две седмици. След влизането в сила на постановлението на кабинета „Борисов“ ще започне нужното освобождаване на ресурс от аналоговите телевизии, както и преотстъпване на честоти от силовите министерства. Не по-късно от 1 септември 2013 година трябва да завърши първата фаза на новия план и да се премине към втория етап, за обявяването на конкурс за нов оператор на мултиплекс.

НУЖЕН Е АЛГОРИТЪМ ЗА ФОРМИРАНЕТО НА ЦЕНИТЕ

Шефът на КРС Веселин Божков подчерта, че е наложително изготвянето на определен алгоритъм и методика по отношение на формирането на цената на аудио-визуалните продукти и програми, които ще се качват на мултиплексите. Към момента е предвиден единствено механизъм, дефиниран като “свободно договаряне”. В случаите, в които операторите не успеят да постигнат договореност по отношение на тарифите на услугите, те се обръщат за арбитраж към институциите. “Към момента няма регламент или рамка за начина и критериите на формиране на цените, а това е изключително наложително да се случи. Едва след това регулаторът ще може да калкулира и остойностява на база сборуването на себестойността и добавянето на 8-12% реалните финансови параметри”, обясни Веселин Божков.

МТИТС : Внасяме новия план до 20 юни за разглеждане в МС

Новият План 2012 ще бъде внесен до 20 юни в МС за разглеждане. Това потвърди Калина Димитрова, директор “Съобщения” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. “Голяма част от предписанията и бележките на институциите са взети под внимание, като ние стриктно ще съблюдаваме спазването на всички принципи съгласно законодателството. Нужно е и освобождаване на ресурс от бюджета, а на военното министерство ще им е нужно време, за да преотстъпят честотен ресурс”, поясни Димитрова.

ИМА КАТЕГОРИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ, НО Е НУЖНО ВРЕМЕ

“В рамките на правителството има категорична политическа воля да се случи планът за цифровизация в срок. Всичко трябва да е реалистично, осигурени са средства за комуникационната кампания и подпомагане на социално слабите домакинства за закупуване на кодиращи средства. Но е нужно повече време и усилия”, обобщи Калина Димитрова от МТИТС.
До 17.5 млн. лв. са планираните средства от МС, които ще бъдат оползотворени за разяснение чрез провеждане на масирана информационна кампания и закупуването на декодиращи устройства. С рекламата трябва да се ангажира определена компания изпълнител. 20% от населението ще бъде подпомогнато по прогнози. Данните на социалните служби сочат, че 220 хиляди души са социално слабите хора у нас, но към момента не е изчислено колко хора на практика от тях са абонати на цифрова телевизия, какъв е прагът на деклариран доход, който ще гарантира помощта, и каква е приблизителната цифра на домакинствата, които ще се възползват от държавните пари.

СЕМ : СЪДЪРЖАТЕЛНАТА ЧАСТ НА ПРОЦЕСА Е ПРИВЕДЕНА В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС ЗРТ

СЕМ осигурява съдържателната част на процеса в съответствие със ЗРТ. От кандидатите - доставчици на цифрови медийни услуги, ще се изисква доказателства за възможностите им за създаване на собствена продукция, представяне на бизнес план за осъществяване на дейности за период от 5 години. Броят на лицензите е неограничен. Операторите, които получават служебно лицензи от СЕМ в този начален етап, са bTV MEDIA GROUP и Нова телевизия. Klassa.bg научи, че има решение на съвета за обявяване на процедури за лицензиране и на програми с регионален обхват.
Вече има поставена лицензия за БНТ1 и БНТ-София за разпространение на електронна съобщителна мрежа за наземно разпръскване.

АННА ХАДЖИЕВА, член на СЕМ: ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ФОРМИРА СЕГМЕНТИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ

“Още от началото на налагането на промените в ЗРТ, СЕМ излезе с решение и даде лицензия на националните телевизии за цифрово разпространение и след това гласува стартирането на процедура, според която регистрирани програми, които се разпространяваха по кабелната мрежа и чрез сателит, получиха възможност за цифрово разпространение. Считам, че от съдържателна гледна точка работата вече е свършена. Това, което може да се отбележи на база анализ на съдържанието, е фактът, че аналоговата ера носеше политематичните програми. Сега цифровизацията върви и води като следствие до все повече сегментиране на програмите, и таргетиране на определени фокус групи. Това и направиха големите телевизионни групи – създадоха ветрило от платформи с определено филмово, дамско, спортно или друго съдържание.”

Станете почитател на Класа