Ежедневници ще излизат само три дни в седмицата

Новините не чакат никого в своето светкавично разпространение. Въпреки бързината на информационния поток, американски издания решиха да променят политиката си за позициониране на пазара. Първи бе The Times-Picayune в Ню Орлиънс, който се издава от Advance Publications, който обяви официално, че ще намали своя график за печат до три дни в седмицата.
Няколко часа след оповестяване на решението на вестника и други издания, сред които The Birmingham News, The Press-Register of Mobile и The Huntsville Times последваха примера му.
Рестрикциите продължават лавинообразно - Postmedia обяви, че нейни три други издания - The Calgary Herald, The Edmonton Journal и The Ottawa Citizenтри, спират своите неделни броеве.

ЗА и ПРОТИВ новите мерки

Мениджърите на много американски вестници се оплакват от понасяне на големи загуби от всекидневния печат и публично признават, че са изправени пред управленски решения за оптимизации на хора и продукти. Джон Патън, главен изпълнителен директор на Digital First Media, която издава 75 ежедневника, коментира, че на дневен ред много скоро ще бъде стъпката за намаляване на графиците на книжните тела, когато има достатъчно приходи от дигитална реклама. "Аз съм журналист от кариерата и съм изключително емоционално обвързан с индустрията. Но като отговорен мениджър аз се чувствам задължен да пристъпя към подобен род антикризисни мерки“, уточни Патън.
"Рисковано е и е ясно, че читателите ни ще се пренасочат към други издания“, лаконично заяви Крейг Хубер, независим анализатор от Huber Research Partners. "Хората очакват новините седем дни в седмицата“.
Изпълнителните директори на вестници твърдят, че отпечатването и доставката на вестници само в определени дни води до рязкото намаляване на разходите, като едновременно с това гарантира и запазването на печатна реклама, която може да се окаже по-доходоносна от дигиталната. Медийният експерт Харолд Фогел е изчислил, че разходите за мастило, отпечатване и доставка съставляват най-малко 30% от общите разходи за печат.
"За регионалните издания този стъписващ ход е може би най-доброто решение за оцеляване", коментира г-н Фогел. "Ставките на разходи са високи и те не могат да бъдат обезпечени от броя на абонатите“, допълни той.
Издателите често съчетават решението си за намаляване на печатните издания със съкращения на човешки ресурс.

Рекламодателите реагират по различен начин

Сложността на ситуацията се оформя заради търговските отношения с лоялните рекламодатели. Сега те трябва да се оттеглят от печатните издания и да решат в какви обеми и дали да пренасочат инвестициите си към уебсайтовете на медиите, с които работят. Медийните анализатори зад Океана предупреждават, че верните читатели, които са свикнали техните любими издания да бъдат пред вратата им сутрин, безвъзвратно ще загубят своето чувство на информационна лоялност, ако вестниците идват само няколко дни в седмицата.
Казусът е аналогичен с вероятността тв канали като CBS и NBC да спрат за излъчват вечер, защото нямат продадена достатъчно реклама в съответните часови пояси.
Мат ван Дайк, директор маркетингови комуникации на корпорация „Форд“, коментира решението за излизане на американски ежедневници само три пъти в седмицата така: "Честотата на печатане на регионалната преса не е сред сериозните проблеми, върху които се фокусира компания като „Форд“, защото ние имаме множество различни комуникационни канали, за да достигнем до потребителите в днешната цифрова ера. В много от случаите самите издания имат и свои онлайн платформи и те могат да реализират и да проведат нашите послания, като в много от случаите онлайн средата провокира дори по-голяма активност за търговска комуникация“, обобщи Мат ван Дайк.

Нужна е цялостна стратегия

Много мениджъри на вестници твърдят, че прибягването до съкращаване на ежедневния печат трябва да бъде част от една по-широка стратегия.
Пол Годфри, президент и главен изпълнителен директор на Postmedia, която притежава три канадски вестника, призна, че след елиминирането на неделните издания рекламодателите са се препозиционирали в седмичните броеве. „Реорганизацията е нужна. Макар и болезнена, ние ще продължим с действията си, докато постигнем стабилност и нужната съотносимост на доходите и разходите си според планираните очаквания за рентабилност“, коментира Годфри.

Станете почитател на Класа