Преминаваме към нов стандарт в интернет

Компютрите от днес в цялата планета трансформират комуникацията си и започват да използват нов вид интернет протокол за връзка. Уникален номер идентифицира всеки компютър, под който той се разпознава и комуникира в глобалната мрежа. Тъй като все повече смартфони и други устройства сърфират в интернет, броят на свободните IP адреси намалява. Днес има устройства с над 4 милиарда IP адреса, точно толкова колкото поддържа старата система Ipv4. Това е причината, поради която от днес преминаваме към новия стандарт IPv6.

Цифровият апокалипсис се отлага

Няма да има никакви сривове и промени, заявиха глобалните интернет доставчици. Според тях не би трябвало да има и каквито и да е неудобства за крайните потребители. Все пак, ако се получат частични бъгвания, то те ще са проблем на регионалните провайдъри. Ако използвате стара операционна система, която не позволява използването на новия протокол - IP версия 6, единият вариант е да инсталирате такава програма, която позволява на самата ви операционна система да разпознае адреса, обясняват още специалистите.

Internet Protocol (IP) е протокол за комуникация, който стои в основата на интернет.

Той позволява адресация на информацията, която се изпраща по мрежата. На всеки хост в мрежата се дава уникален адрес (наречен IP адрес). Когато се изпраща информация през мрежата, тя се разделя на малки пакети, наречени IP пакети. Към всеки пакет се прикрепя т. нар. header, който съдържа IP адреса на подателя и получателя и други служебни данни. С помощта на тези адреси компютрите, през които минава пакетът, решават какво да правят с него. Протоколът не гарантира сигурното пристигане на информацията и няма корекция на грешки. IP се използва от транспортни протоколи като TCP и UDP.
IPv6 има над 340 трилиона възможни комбинации, което ще реши проблема с имената за години. За сравнение - четвъртата версия имаше капацитет за 4,3 млрд. адреса. Прогнозите сочат, че мобилният телефон ще играе ролята на дистанционно устройство в бъдеще, което ще наложи създаването на възможност за допълнителни 5-6 милиарда допълнителни интернет връзки и преминаването към новия протокол е неизбежно. Към момента глобалната мрежа расте с 15,5% годишно и ако темпът продължи, до края на десетилетието 80% от човечеството ще е онлайн.

Станете почитател на Класа