Еffie България обяви ранглиста на ефективните агенции и рекламодатели

Effie България обяви първата ранглиста на най-ефективните агенции и рекламодатели въз основа на резултатите от петото издание на наградите за ефективност на рекламата Effie България. Националният Effie Index следва правилата на Effie Index Worldwide, въведен през 2011 г.
Effie Bulgaria постави под номер едно на агенциите Reforma – с 16 точки, следвана от NEW MOMENT NEW IDEAS COMPANY – 10 т., и ББДО груп и „Публисис марк“ с по 8 точки.
В класацията на клиентите на първо място с по 8 точки са: „Загорка“ АД, Pernod Ricard, Fox International Channels, Happy Bar & Grill. На втора позиция са Банка ДСК и „Тойота“ с 6 точки. Трети са „Белла България“, „Виваком“, „Космо България Мобайл“ и Starfoods Bulgaria – 4 точки. NESTLE Bulgaria са четвърти с 2 точки.
В Топ 3 на търговските марки са : „Загорка REZERVA“, FOX Life, Happy Bar & Grill и Chivas Regal. След тях втора позиция заемат: Банка ДСК и „Тойота“. Трети в класацията са: „Виваком“, GLOBUL, „Леки“, Ruffles. NESCAFE заема четвърта позиция.
4 златни, 2 сребърни и 4 бронзови статуетки бяха връчени на галацеремонията на тазгодишното пето по ред издание на наградите за ефективност на рекламата Effie България, която се проведе в Sofia Live Club. 30 кампании застанаха на старта, а 12 достигнаха до финала в конкурентна битка, доказвайки силата и потенциала на своята ефективност. Българската асоциация на комуникационните агенции е организатор на фестивала.
По мнението на журито, през тази година като цяло агенции и клиенти са разбрали в голяма степен и са отговорили на изискванията на конкурса, оформянето на заявките, като се наблюдава по-ясно дефиниране и обосноваване на целите, както и обвързването им с резултатите. Заявките за Effie могат да бъдат разглеждани като своеобразни бизнес казуси. Към момента може да се изисква повече по отношение на посочването на повече данни и доказателства от страна на рекламодателите. Остава водещо усещането в 90% от агенциите, че заради турболенциите на кризата, а и насищането на пазара, става все по-трудно да се работи.
Категория “Стоки” бе водеща тази година според броя на заявките и победителите.
Тук бляскавата победа и златото бе присъдено от 17-членното жури на кампанията „Загорка REZERVA“ – клиент: „Загорка“ АД, агенция: „Публисис марк“ , медия агенция: MINDSHARE, продуцентска компания: ФИЛММЕЙКЪР, TTL агенция: NEW WAVE TTL AGENCY.
Сребърната награда отиде при Toyota Optimal Leasing - клиент: „Тойота“, агенция: New Moment New Ideas Company, медия агенция: New Moment Media/MediaS.
В категорията бяха присъдени две бронзови награди: за имиджовата кампания "Кражба" на „Македонска наденица „Леки”, клиент: „Белла България“, агенция: HutsJWT; и за Ruffles Challenge, клиент: Starfoods Bulgaria, агенция: All Channels Communication Group, медиа агенция: „Медия дайрекшън“, продуцентска къща: „Спийдрейзър“.
В категория „Стоки“ 50% от заявките бяха номинирани. Тази година се наблюдаваше ръст на интереса от страна на автомобилния сектор. В конкурса вече се появяват и нови продукти, което като че ли до сега беше тема „табу“. Както и през други години, спектърът на представяните продукти бе широк – от автомобили до кафе и газирани напитки. Ценното тази година е, че вече има заявки, в които участниците си поставят целта да променят пазара и начина на мислене на потребителите. В категория „Стоки“ най-голямото предизвикателство пред журито е било да се прецени доколко даден успех - на пръв поглед незначителен като стойност - на практика може да се окаже внушителен и предизвикателен, от гледна точка на количеството и нивото на продажбите, и то в категория, в която няма толкова силна конкуренция.
В категория “Услуги”: златото бе присъдено на кампанията “Да боднем „Хепи” - клиент: Happy Bar & Grill, агенция: ББДО груп, криейтив студио: Wings. Кампанията “Предприемачи” - клиент: Банка ДСК, агенция: NOBLE GRAPHICS, медия агенция: „Кафе Реклам София“ спечели сребърно Effie. Бронзовата статуетка отиде при VIVACOM и агенция New Moment New Ideas Company за кампанията “ Първият тарифен план без договор” - медия агенция: Archer Ideas, продуцентска къща: ScreenBrothers , уебдизайн: The Mags.
В тази категория рецептата е да познаваш напълно потребителите. Да се вслушаш в максимата, че на фестивала трябва да се гледа сериозно и от клиентите, и от агенциите, е само началото. Много по-важно е да разбираш пазара, да си поставяш смели цели, а и връзката между клиент и агенция може да осигури дълбочинен поглед върху пазарната ситуация, да даде правилен стратегически подход, основан на добрата идея, да осигури правилната реализация и в трудна ситуация да гарантира постигането на добри резултати. Заявките, доближаващи се най-пълно до тези критерии, тази година бяха оценени най-високо. Според стандартите, за да си на върха тук, трябва да мислиш не само за своя продукт, но и за развитието на цялата категория, което прави чест на онези компании, които предприемат смелите ходове. А освен екип с потенциал и креативност, са нужни и идеи, които работят.
В категория “Корпоративни комуникации” наградите са: злато за “Chivas 12 Стола” - клиент: Pernod Ricard, агенция: reforma, BTL агенция: bWorks и бронз за “ Космо България Мобайл” и агенция: Ogilvy Group за кампанията “Transparency / Прозрачният телеком”.
В категория “Социална, медийна, политическа” бе присъдена само златна награда Effie – за “Между два свята”, клиент: Fox International Channels, агенция: reforma.
Любопитното тук е, че в категорията отново нямаше участие на политическа кампания. През последните години наличието им показваше определен успех. Все пак тук имаше по-високи очаквания за участие, заради възможността при политическите кампании ясно да се дефинират идеите, резултатите да бъдат ясно измерими.
От гледна точка на медиите, спецификата е в това, че именно тук чрез медийните кампании би могло да се измери как самите медии използват собствената си сила. Характерното за социалните и медийните кампании е това, че те не толкова продават, колкото изграждат виртуални представи около продуктите си. За да бъдеш на върха в тази категория, е добре ясно да дефинираш какво искаш да продадеш като идея. Защото в тази категория всеки продава послания и идеи.
В заключение, за да насърчим по-големия брой на участниците във фестивала за ефективност на наградите Effie България, може да се каже, че критериите, по които бяха оценявани кампаниите от 17-членното жури, са създадени на международно ниво, така че да бъдат елиминирани всякакви грешки, като едновременно с това те се опират на много сериозен опит и практика. Важно е да се подчертае, че всеки член на журито на Effie България подписва декларация за конфиденциалност, така че данните на всички кандидати са добре защитени. Всичко това би трябвало да мотивира още повече и да прави убедителен призива за активно участие. Паралелно с очакването, че въпреки тежестта на кризата, догодина агенции и рекламодатели няма да разказват отново за нея.

Станете почитател на Класа