БНР открива осмата си радиостанция в Бургас

Българското национално радио дава официален старт днес в Бургас на осмата си радиостанция. Автор на сигналите на Радио Бургас е композиторът Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев” на БНР. Това е третата регионална радиостанция, която обществената медия открива през последните 4 години и половина (след Радио София – 2007 г., и Радио Видин – 2009 г.) и втората в много важен крайграничен район.
Сигналът на новата медия обхваща Южното Черноморие от Слънчев бряг до Синеморец и вътрешността на страната в районите на Карнобат, Айтос, Средец, Малко Търново и Елхово. Чрез предавателите на БНР в Малко Търново и Елхово радиото ще достига и до пограничните райони в Странджа и Сакар, които досега бяха покривани ефирно от радиостанции на съседни държави. Амбициите са заедно с разширяването на програмата през есента обхватът на покритие да се разгърне и в посока Сливен и Ямбол.
Радио Бургас ще стартира с 12-часова собствена програма от 7 до 19 часа, с лятна програмна схема, с новини и полезна актуална информация на руски и английски език, собствени забавни и публицистични предавания.
Бургас ще има вече всеки ден своя радиочас, посветен изцяло на културния живот в града и региона, ще се превърне в културен център като всички регионални радиостанции на Българското национално радио, с възстановени концертни зали и изградени продуцентски центрове към тях. От 9 до 10 часа всеки ден ще звучи любима българска музика. В по-ранните часове в събота и неделя ще се излъчва фолклорното предаване „Странджанска жарава”. В обедните часове настроението ще поддържа хитовата музика в шоуто „Горещ пясък”, кръстено на един от най-популярните бургаски състави, а привечер ще звучат по-спокойни ретро и евъргрийн песни. Радиото предвижда и съвместна линия с един от най-популярните бургаски музикални клубове.
Сградата на Радио Бургас на ул. „Филип Кутев” 2, в старата част на града до пристанищната зона, е паметник на културата. Изцяло реставрирана и оборудвана с най-модерната техника на Българското национално радио, Радиостанция Бургас е едно от най-модерните технологични радиосъоръжения. Студийните комплекси и оборудване са изградени върху цифрова технология: цифрови смесителни пултове, работни станции, интегрирани в компютърната система за автоматизация на производството „Далет+”, висококачествени контролни звукови монитори и кондензаторни микрофони и друго модерно оборудване. Гъвкава, надеждна и сигурна система, която спестява в пъти време и средства, а също и труд, с която закъснението на звука във връзката Бургас – София е само 7 милисекунди.
Откриването на Радио Бургас, осмата регионална радиостанция на Българското национално радио, е поредната важна крачка в развитието на БНР като обществена медия, в разширяването и задълбочаването на многопрограмното му развитие, налагането на общественото радио като програмен, технически и технологичен лидер в ерата на цифровите технологии. С това Българското национално радио развива една от големите европейски програми „Европа на регионите”.

Станете почитател на Класа