Рекламата – важен двигател на икономическия растеж

Комуникационните агенции в цяла Европа обявиха, че очакват трендът на развитие да остане стабилен и непроменен през 2012 година. Изказаните оптимистични и балансирано предпазливи очаквания на рекламната индустрия идват на фона на частичните опасения на експерти за символичен спад на оборотите. Това е основният извод, който се налага от последното изследване на Европейската асоциация на комуникационните агенции (ЕАCA). Генералният директор на асоциацията Доминик Лайл обобщи: "Икономическата несигурност продължава да рефлектира върху работата на агенциите в цяла Европа. Тъй като рекламата е важен двигател на икономическия растеж, е по-важно от всякога европейските правителства да ограничат до минимум рестрикциите, ограничаващи потенциала на търговската комуникация, за да може тя да допринесе със своя дял за бързото икономическо възстановяване."
Устойчивост и ръст на рекламните инвестиции – това е общоевропейската перспектива, която дава асоциацията на база на свое подробно общоевропейско проучване с цел дефиниране на тенденциите на развитие до края на настоящата година. Независимо от отчетените предизвикателства и разнообразния набор от фактори, сред които водещ е свиването на обема на световните рекламни инвестиции, 22% от членовете на Европейската асоциация на комуникационните агенции са настроени оптимистично и според данните на аналитичните си звена очакват пазарите да нарастват през тази година.
Три са основните фокуси на допитването, направено от EACA до рекламните агенции на националните асоциации от страните членки: постигнатите бизнес резултати, промените в поведението на рекламодателите и потребителите, очакваните прогнози според маркетолозите.
2011 г. в сравнение с 2010 г. не може да бъде считана като много добра за сектора. 43,5% от комуникационните агенции дефинират като средни постигнатите от тях резултати, 17% правят констатацията, че те са били под очакванията им, а само 21% дават добра оценка на постигнатото от тях. Това е намаление в сравнение с предходната година, когато 31% определиха като резултатна 2010-а спрямо 2009 г.
По отношение на признака поведение на клиентите и медиите 87% от членовете на Европейската асоциация на комуникационните агенции декларират, че се наблюдава промяна, като тя е особено ярка при т. нар. нови медии и е ярко отчетлива за класическите рекламни сектори.
Във връзка с икономическите турбуленции и рестрикции клиентите вече настояват за пакети, включващи много повече услуги във вече договорените тарифни планове, или се опитват да предоговарят надолу тарифите.
64% от членовете на ЕАCA декларират, че все повече от рекламодателите им вече търсят по-рационални и в същото време по-икономични решения за търговските си послания.
Прогнозната картина за 2012 г. е доста пъстра като настроения – запазване на показателите от 2011 г. очакват 35% от рекламните агенции, според 30% е възможно да настъпи тенденция на намаляване на оборотите, а 22% са оптимисти и са категорични – предстои недвусмислен растеж.
В рамките на тази обща положителна прогноза на стабилност агенциите виждат възможности за увеличение на рекламните инвестиции в редица сектори, сред които банковото дело, търговията и телекомуникациите. При търговските послания през електронната поща и в средствата за масова информация за бирената и автомобилната индустрия се очаква леко снижение. Фармацевтичната промишленост, шоколадовата и захарната индустрия ще бъдат стабилни, без промяна в рекламните инвестиции през годината.
Националните асоциации на комуникационните агенции дават едновременно категорично становище, че сред най-важните фактори, обуславящи успеха на търговските комуникации, ще бъдат все по-ефективните решения за кампаниите (13%), интегрираните маркетингови стратегии, ролята на социалните медии (12%), както и творчеството и креативността (11%). Такива фактори, като промяната в нагласите и поведението на потребителите и бранд мениджърите, няма да оказват влияние и не се отчитат като решаващи.
Комуникационните агенции отчитат, че са били най-силно засегнати през 2011 г. от недостига на време за изпълнение, редуцираните рекламни бюджети, както и редица спънки по време на процесите на възлагане на обществени поръчки за избор на агенция.
Ролята на консултантите ще нараства и ще бъде все по-водеща, посочват 71% от запитаните европейски комуникационни агенции.

Станете почитател на Класа