Ясни са кандидатите от президентската квота в СЕМ

Приключи процедурата по номинация на представител от квотата на държавния глава в Съвета за електронни медии. „Класа“ научи, че в администрацията на президента са постъпили следните 12 номинации:
Мирослава Кортенска - номинирана от Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители. В мотивите си в подкрепа на кандидатурата Изпълнителният комитет на СБУ посочва, че авторитетът на доц. д-р Мирослава Кортенска, изграден чрез публично отстояваните й позиции по въпросите на българското образование и култура, е добре известен и познат в българското медийно пространство.
Чавдар Георгиев Стефанов - номиниран от фондация „Център за независима журналистика”. От организацията подчертават успешната журналистическа работа и мениджърска дейност на Чавдар Стефанов в сферата на електронните медии; високата му компетентност в областта на електронните медии; публикации, отразяващи нагласа за рефлексия и формулиране на идеи по същностни проблеми на електронните медии.
Юлиан Божидаров Райчев в писмо до президента предлага номинацията си за член на СЕМ от квотата на държавния глава.
Юлия Христова Касабова (Гигова) е номинирана от Съюза на българските журналисти за член на СЕМ. Според съюза Юлия Гигова е журналист с дългогодишен опит в областта на електронните медии. Два мандата е член на Управителния съвет на БНР.
От своя страна Съюзът на българските филмови дейци предлага в писмо до президента две номинации за член на СЕМ. Едната - за Георги Костов Стоянов - кинорежисьор, преподавал филмова режисура в НАТФИЗ, а понастоящем председател на СБФД. Другата – за Иво Иванов Драганов, доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия, преподавател в НБУ и НАТФИЗ. Бил е член и секретар на НСРТ, директор на тв „Европа” и ББТ тв, програмен директор в Българската национална телевизия, както и първи представител на БНТ в Програмния комитет на ЕС за радио и телевизия. Иво Драганов е специалист по конвергенцията телекомуникации-електронни медии-висши технологии.
Мария Илиева Стоянова е номинирана от фондация „Център за развитие на медиите”.
Симона Сотирова Ангелова-Николова предлага номинацията си за член на СЕМ. Тя се аргументира с дългогодишния си опит в областта на медиите и рекламата, в сферата на медийните регулации и правото. Сред професионалния си опит Симона Николова посочва работата си както в рекламния отдел и като търговски директор на bTV, на телевизия ТВ2 и други телевизионни канали.
Антоанета Викторова Лозенска-Тодорова е номинирана от Българската асоциация на микропредприятията. Професионалното развитие на Тодорова е свързано с журналистиката, електронните медии и съобщенията, както и законодателството в тези сфери. Тя има и юридически опит в НСРТ и СЕМ, както и в Асоциацията на българските телевизионни оператори.
Константина Ненчова Гуляшка е номинирана от Дружеството за кинодокументалистика „Екран” към Съюза на българските журналисти. От организацията посочват работата на Константина Гуляшка по законите за авторското право, радиото и телевизията и за филмовата индустрия.
Ивайло Стефанов Савов е номинацията на Съюза на слепите в България. Той има дългогодишен опит като журналист, предимно в структурите на БНР. До 2011 година Ивайло Савов е заемал поста директор на Радио Шумен. Бил е и в Дирекционния съвет на БНР.
Веселина Нанкова Петрова е номинирана от сдруженията ПРОФОН и „Музикаутор”. В мотивите си двете организации изтъкват опита на Веселина Петрова като юрист в Съвета за електронни медии, практическия й опит и теоретичните познания в областта на българското и европейското право, свързано с електронните медии.
Най-добре представилите се и отговарящи на изискванията на ЗРТ кандидати ще бъдат поканени да представят публично концепциите си. След публичното изслушване на кандидатите президентът Росен Плевнелиев ще обяви избора си за член на Съвета за електронни медии от квотата на държавния глава.

Станете почитател на Класа