Борис Велчев: Имаме сигнали за покупката на „Труд“ и „24 часа“

В прокуратурата има сигнали, които се отнасят до сделката за покупката на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Това обяви вчера главният прокурор Борис Велчев. Той обаче отказа да уточни тяхното съдържание.
Преди ден в медиите се появи информация, че държавното обвинение извършва секретна проверка по два сигнала за пране на пари срещу собствениците на изданията Любомир Павлов и Огнян Донев. Новината беше съобщена от Христо Грозев, представляващ виенското дружество „БГ Привет инвест“, който е поискал и проверката.
По думите на Борис Велчев не е работа на прокуратурата да се занимава с взаимоотношенията между акционери, но това е започнало да се превръща в практика в последните години. „Когато има сериозен спор между акционери, всяка от страните се опитва по някакъв начин да ангажира прокуратурата. Ние сме задължени да извършим немалко действия, преди да кажем, че нямаме отношение по случая“, добави той.
Междувременно Инспекторатът към ВСС поиска най-тежкото наказание – уволнение, за съдийката Мария Георгиева. Името й нашумя преди ден, когато се разбра, че тя е издала обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев и въз основа на която съдия-изпълнител влезе в редакциите на двата вестника и печатницата на пресгрупата, за да направи опис на имуществото.
От официалното съобщение на инспектората става ясно, че Георгиева е проверявана по 10 сигнала за периода от 2010 г. до август 2011 г. Констатираните от инспекторите нарушения били свързани с „образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 г.“.
„На ВСС е изпратено предложение за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на съдия Георгиева", съобщиха от инспектората. След като научиха новината, магистрати коментираха, че инспекторите изключително рядко си позволяват да искат най-тежкото наказание.



Главният прокурор горд с делата по еврофондовете


175 са осъдителните присъди за престъпления с еврофондовете за миналата година. Това прави впечатление и аз се гордея с него. Така главният прокурор Борис Велчев коментира вчера загрижеността на ОЛАФ за способността на нашата съдебна система да произнася присъди по делата с европари. „Не съм разтревожен от това, че България е на първо място по брой на сигнали на ОЛАФ и трудно има присъди, свързани с еврофондовете. Трябва по-внимателно да прочетем изявленията на говорителите на ОЛАФ. Там се коментира нещо подобно, но вероятно те са в друг контекст“, добави Велчев.



Отложиха избора на шеф на хасковските магистрати


ВСС отложи вчера избора на шеф на Хасковския окръжен съд заради постановлението на Софийската апелативна прокуратура да се образува разследване за длъжностни престъпления срещу основния кандидат за поста - Росен Русев, който сега е и.д. Преди време Софийската градска прокуратура отказа да образува подобно производство. Отлагането беше предложено от члена на ВСС Георги Шопов, който представи 4 документа. Едното беше писмо в подкрепа на Русев от колегите му, другото в подкрепа на конкурента му Миглена Тянкова, третото - сигнал, че Русев е упражнявал 7 г. адвокатски права без правоспособност, и четвъртият документ – решението на прокуратурата.

Станете почитател на Класа