БНТ с два приза от „Балфест”

На осмото издание на Международния филмов фестивал „Балфест” БНТ грабна две награди. Тази година събитието се проведе между 15 и 17 октомври и бе под мотото „Изкуство-да! Насилие и тероризъм – не!”. В рамките на конкурсната програма бяха представени филми и репортажи от Сърбия, Украйна, Швейцария, САЩ, България, Израел, Йордания, Русия и др.
Филмът „Младич – от Сребреница до Хага” на Татяна Ваксберг взе голямата награда на журито Camera Veritas. Пред камерата застават няколко жени от Сребреница, които разказват своите истории, за да напомнят какво е извършено в техния град. Убийството на 8000 мъже мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. е квалифицирано като геноцид по време на предишни дела, гледани от трибунала в Хага. Присъдите по тези дела ще се използват като прецеденти в процеса на Младич. Филмът проследява две паралелни истории: тази на залавянето на Младич, но също и тази на възникването на международното правосъдие. Как стана така, че за повечето масови престъпления се създават международни институции? И защо повечето от тях са точно в Хага? Оператор на лентата е Антон Евлогиев, а режисьор - Дамян Серкеджиев.
Вторият отличен филм на БНТ е „Присъда - невинен” на водещата на „По света и у нас” Надя Обретенова. Документалната лента взе приз за най-добър филм на социална тематика. Историята разказва за Димитър Кънчев, уличен за убийството на семейството си през март 1997 година в столичния квартал "Гео Милев". През последните 13 години Кънчев многократно е оправдаван и въпреки това продължава да е подсъдим за тройното убийство. Обвинението потвърждават известни криминалисти, разкривали през годините най-зловещите престъпления в България. Оператор на лентата е Николай Петров, монтажист - инж. Владимир Анастасов, а режисьор - Елвира Илиева.

Станете почитател на Класа