Стартира новият БНТ2

В неделя – 16 октомври, точно в 12.30 ч, е премиерата на новия национален тв канал – БНТ2. „За мен това е исторически момент, за зрителите на БНТ - също, защото доста години медията бе оставена само с един канал плюс сателитния, което в съвременната медийна обстановка не беше нормално“, коментира директорът на БНТ2 Екатерина Генова.
Стартирането на БНТ2 е важна част от развитието на обществената телевизия, което бе заложено и в концепцията на генералния директор Вяра Анкова. Идеята като такава е в спектъра и на всички обществени тв оператори в Европа, което е в унисон и с политиката на ЕС в момента, насочена към регионите. „Усилията и на центровете, и на БНТ като цяло са в това да фокусира в програмата си местните традиции и дори интеграцията на етническите общности. Това според мен е задължение, което БНТ като обществена телевизия трябва да предложи на българското общество“, подчерта Анкова.
Екипът, който ще реализира програмата на БНТ2, наброява едва десетина души към основния състав на БНТ. Нери Терзиева и Петко Георгиев приятелски са подкрепили реализацията на канала, като са помогнали в усилията за квалификацията и обучението на кадрите, които са много млади, но пък носят много нов и нестандартен дух.
„Тези хора, които се присъединяват към нас, не идват заради увеличение на щата след съкращенията, а са на мястото на закрити пенсионерски бройки“, коментира Вяра Анкова. „Няма увеличение на щата на БНТ.
В условия на криза ние намалихме значително разходите си с намаляване на себестойността на продукциите си, както и с цената на тежката реформа, която бе направена със съкращенията с около 30%“, уточни тя.
Националният канал БНТ2 ще обединява всички регионални центрове, идва и благодарение на лиценза, който бе даден при предишното ръководство, плюс лицензиите на регионалните центрове и този за софийския канал. „Надяваме се този канал да бъде интересен и полезен на хората. Искаме да сме различни, без да сме претенциозни, като сме обърнати към хората. Защото според мен темите се делят не толкова на обществени, политически, икономически, колкото е важно всичко да бъде по един простичък и човешки достъпен начин. Нашият стремеж ще бъде такъв“, заяви Кети Манолова - главен продуцент на БНТ- София.
Новините на БНТ2 ще бъдат с регионална насоченост, като ще бъде интегриран принципът на отварянето на прозорци, според който всеки регион в един и същи час ще гледа своите регионални новини. „Това е принцип, който използват обществените европейски телевизии изключително успешно. Засега ние започваме с новините като отваряне на прозорци, но впоследствие, когато програмата нарасне на 24-часова, редица предавания ще бъдат гледани на този регионален принцип, така че регионите да имат колкото се може повече свои местни предавания и програма. Ще се стремим да извадим като акцент и регионалния спорт. Въобще БНТ2 ще се опитаме да направим като един силен регионален канал, какъвто до този момент не е съществувал“, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.
Освен вече анонсираното име на Боряна Димитрова като лице на новините на БНТ-София, към екипа на новия национален канал се присъединяват съответно и: Камелия Стойчева - координатор планиране и излъчване на БНТ2, Ася Методиева, която идва от „По света и у нас“, ще бъде водеща на съботно-неделните новини, а мъжкото присъствие е в лицето на Николай Николов (когото сме гледали в ефира на „България он ер“ (МСАТ).
На първия етап програмата ще е 12-часова, като амбицията е тя да стане 24-часова. БНТ-София ще се излъчва ефирно в общата програма и само в часовете между 7.30 и 8.30 вечерта програмата ще бъде изцяло софийска.
Първият мач от първенството по баскетбол ще се излъчи успоредно с раждането на БНТ2. През нетрадиционния поглед на репортерите на новия канал ще се случва и една много различна прогноза за времето, а още в неделя ще бъде излъчен първият епизод на нов семеен сериал, в който всяко семейство ще разпознае себе си - „Сватове“. Той ще се върти от понеделник до петък от 20.30 ч.
„България днес“ - следобедният информационен блок, който от 1 година върви по БНТ СВЯТ, ще намери мястото си в ефира на БНТ2 всеки делничен ден от 16 до 18 часа.
В момента бюджетът на БНТ2 се формира на базата на бюджетите, които досега са имали регионалните центрове, плюс бюджета на софийския канал. „Имахме, както знаете, отпусната субсидия от правителството в размер на 450 000 лева и в момента БНТ ще се побере в тези рамки. Главно тя ще бъде насочена към закупуването на техника, която да позволи реализацията на мрежовото отваряне на прозорците, както и за закупуване на нова техника за центровете. Центровете са оставени без съвременна техника много години. Във варненския център положението е много тежко Смятам, че усилията ни трябва да бъдат насочени към обновяване на техниката както в БНТ, така и по центровете, защото ние няма да бъдем адекватни на новите реалности на медийния пазар“, коментира Вяра Анкова.
БНТ2 ще се разпространява кабелно, сателитно и наземно-аналогово. Според лицензията на СЕМ БНТ2 ще се излъчва на 43-ти канал на територията на София.

Станете почитател на Класа