Фейсбук обяви началото на нови партньорства

Facebook Inc. обяви серия от нови партньорства с медийни компании, както и с по-малки разработчици на приложения, във връзка с въвеждането на съвсем нови функции за потребителите, като част от усилията на социалната мрежа да отстоява съперничеството спрямо конкурента си Google Inc.
Част от новите партньорства на Facebook включват и коопериране с Washington Post Co, онлайн музикалната услуга на Spotify AB и видео стрийминг услугата, която предоставя Netflix Inc.
Компанията със седалище в Силициевата долина, Калифорния, САЩ, също така заяви, че ще актуализира профилите на страниците на сайта, за да включи новата функция, наречена Timeline, която ще позволи да бъдат събрани и показани най-важните моменти, снимки и видео от живота на потребителите.
Новите детайли от развитието на най-голямата социална мрежа в уебпространството, които бяха анонсирани в Сан Франциско, илюстрират решимостта на Facebook да стане притегателен център за публично съдържание, като позиционира мрежата с голяма преднина спрямо конкурента Google, която също пусна своя социална мрежа Google +, достъпна вече за цялата аудитория от тази седмица.
"Следващата ера ще бъде определено белязана от разнообразието на приложенията и интензивността на комуникацията на потребителите. Facebook променя визията си, като нашата аудитория ще има възможността да преаранжира отново профилите си, за да може да покаже още по-подробно и пълно живота на всеки един от потребителите", коментира главният изпълнителен директор Марк Цукерберг.
Той потвърди официално плановете за обновяване на Facebook системата, която позволява да бъдат интегрирани и външни приложения. За да бъдат активирани, потребителите ще трябва да ги включат към общите данни в профила си във Facebook. Новата отворена система ще позволи на различни медийни компании и фирми да създават в бъдеще нови приложения за потребителите и да осигурят обмен на информацията и споделяне на всякакво съдържание в платформата на Facebook.
Постигнатото партньорство на социалната мрежа с медийните компании бележи промяна в начина на използването на интернет пространството от медиаторите и е алтернатива на основната действаща досега формула за насочване на трафика към собствените им сайтове, като вече ще бъде възможно изграждането на единна аудитория, а от там и високи рекламни продажби.
Сред новите екстри за потребителите съгласно постигнатото партньорство за комуникация от нов вид е и възможността те да могат да потребяват много повече новини в реално време. Така например те ще четат във Facebook директно статиите от Washington Post , вместо да бъдат пренасочвани чрез линк-връзка към публикацията на уебсайта на изданието.
Доналд Греъм, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на компанията-майка The Washington Post Company и член на борда на директорите на Facebook, заяви, че новите тенденции за индустрията са подчинени на главната идея да се опитват нови решения и стратегии, за да бъдат привлечени още повече младите потребители и те да бъдат провокирани да консумират много повече медийно съдържание. Греъм изрази убедеността си, че именно чрез потребяването на съдържанието на Washington Post през потребителските профили в социалната мрежа медията ще успее да увеличи аудиторията си и да увеличи своята популярност сред младата публика. "Компания от ранга на нашата задължително трябва да търси нови комуникационни канали към аудиторията“, каза още той.
Чрез партньорството си с шведската компания Spotify - която предоставя DRM музикална стрийминг услуга, имаща в портфейла си образци от основните лейбъли на Sony, EMI, Warner Music Group и Universal, Facebook вече ще се изправи в директна конкуренция с iTunes на Apple Inc., като социалната мрежа ще позволи на потребителите й да виждат музика посредством контакта си с новото приложение Ticker. Според създателя на най-голямата социална мрежа Марк Цукерберг услугата ще позволи на членовете на една приятелска група да слуша музика, или да гледа филми едновременно.
Facebook ще предоставя и възможността потребителите на Netflix да бъдат активни и да могат да постват на сайта на Facebook. Рийд Хейстингс - член на Управителния съвет на Facebook, и главният изпълнителен директор на Netflix призна, че той е бил скептичен първоначално по отношение на партньорството на компанията му със социалната мрежа." Настина първоначално ние бяхме изключително недоверчиви, дори подозрителни към новите възможности, които ни представиха от Facebook", призна Хейстингс. "Основният въпрос бе, дали тази колаборация няма да уязви нашата конкурентоспособност?"
Все пак шефът на Netfix променя погледа си към ситуацията заради мотивите на Цукерберг, който е категоричен, че ако хората споделят повече в профилите си във Facebook, това ще засили неимоверно вниманието и ще привлече повече потребители към Netflix. Така социалната мрежа придобива и ново първостепенно значение за рекламодателите и маркетолозите.
От своя страна Даниел Ек, главен изпълнителен директор на Spotify, също потвърди истинността на успеха на новата комуникация чрез социалните мрежи. По думите му два пъти по-вероятно е потребител да си купи музика, ако получи препоръка за това от приятел чрез Facebook.
По време на eмблематичния форум на Facebook в Сан Франциско, популярен като f8, Марк Цукерберг демонстрира функцията Timeline пред 100 000 онлайн- аудитория в мрежата. Timeline е проектирана с идеята да подпомага бързото навигиране в дадена страница и позволява на потребителите да подредят епизодите от живота си по тяхно желание.
Компанията, която сега твърди, че вече има вече над 800 милиона потребители, предизвика известна загриженост по отношение на опазването на личната информация сред обществените защитници, адвокатите и регулаторните органи, доколкото социалната мрежа се стреми да увеличава непрекъснато услугите, предназначени да обезпечат по-качествената връзка на социалните контакти. През август Facebook пусна обновление на значителна част от елементите, управляващи личните данни, което улеснява потребителите да регулират степента на достъп до личния си снимков архив или персонално изразените мнения по различни теми.
Още повече че вече всички „юзъри“ на социалната мрежа сами ще редактират визията на страниците си и показваното съдържание.
Наскоро компанията актуализира своята емисия новини, за да отдели информацията, от която потребителите са най-заинтересовани, за разлика от актуализациите в хронологичен ред, които остават в познатия ни вид.

Станете почитател на Класа