Мартин Сорел: Високото качество на журналистиката изисква държавни субсидии

Сър Мартин Сорел, един от най-влиятелните личности в световните медии, заяви, че качествената журналистика трябва да бъде субсидирана, може би дори и от държавата, защото в противен случай тя ще изчезне. Той отправи послание към правителствата на Стария континент за субсидиране на вестниците, за да се подпомогне тяхното оцеляване.
Главният изпълнителен директор на WPP препоръча печатните издания да предприемат спешни мерки, за да успеят да оцелеят в условията на спад на рекламата и загубата от приходите от продажби, на фона и на разпокъсването на техните пазари заради пренасочването на аудиторията към интернет.
На среща с телевизионната гилдия в Кембридж Сорел категорично изрази тезата си, че вестникарската индустрия в Обединеното кралство както и в други части на света е сериозно застрашена и обречена, което изисква от собствениците на медии пакет от нови стратегически подходи. Сред тях – прибягване светкавично до позициониране на платено съдържание в интернет, възможността за консолидиране на повече издания в една медийна група и най-важното да намиране на форма на субсидията за запазване на добрата журналистика .
"Няма достатъчен финансов ресурс за опазването на професионалната журналистика и особено в пресата. Нужно е час по-скоро да бъде намерена изцяло нова форма на субсидия ", каза изпълнителният директор на WPP. Сър Мартин Сорел изрази настояването си, че е дошло времето за прилагането дори на държавна форма на финансова подкрепа, по образец на подкрепата на австралийското правителство за телевизионната журналистика.







Мартин Сорел изрази съмнение относно способността на социалните медии като Facebook, Twitter да бъдат в състояние да имат стабилни приходи благодарение на огромната си аудитория заради естеството на комуникация на потребителите им. "Facebook е като съвременна форма на писане на писма между хората. Считам, че ако даден рекламодател прекъсне тази комуникация, за да покаже своя търговско послание, това няма да предизвика желания ефект. Големият потребителски бум не означава големи рекламни постъпления“.

Той подчерта, че Facebook вече два пъти трябваше да се откаже от въведени рекламни модели за реклама заради реакцията на хората, които бяха разгневени от вмешателството в тяхното социално медийно общуване.

Сорел припомни, че влиянието на социалните мрежи е изключително мощно за комуникирането на брандове и изграждане на доверие и репутация сред потребителите чрез успешния модел на препоръчването им между самите клиенти. Все пак осребряването на успеха на социалните медии остава рисково и под въпрос. Изпълнителният директор на рекламния гигант WPP се позова и на маркетингови данни за Facebook, които сочат, че планираните стойности на рекламни приходи към момента не се изпълняват, а кривата на стойностите се снижава. Сорел настоя за разработването и прилагането на нов рекламен модел, специално за социалните медии.


В края на тридневната медийна среща в Кембридж висшият мениджмънт на телевизионните оператори във Великобритания изрази съмнение относно необходимостта от въвеждането на общ законопроект за комуникациите, който беше предложен от Джеръми Хънт, секретар по културата на правителството.

Адам Кройцер, главен изпълнителен директор на ITV, се присъедини към отказа на тв гилдията за подкрепа за нов медиен закон с мотива, че подновяването на обществените лицензии на операторите не се нуждае от нови законодателни текстове. Позицията му приобщава и водещите тв шефове, сред които са Дейвид Абрахам - Channel 4, генералният директор на BBC – Марк Томпсън, главният оперативен директор на British Sky Broadcasting Марк Дарси. Всички те са категорични, че нормативен документ, който да съвместява теми от тв регулацията и функционирането на операторите, съчетан с нови правила за неприкосновеността и стандартите в пресата - които се налагат да бъдат преосмислени след скандала с хакването на телефоните от NOW, и разписването в него на отговорностите на интернет доставчиците във връзка с авторските права и борбата срещу пиратството в глобалната мрежа, е крайно неудачен.

Станете почитател на Класа