Пловдив събира "Арените на Европа"

Елиана Митова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Мегапроектът „Арените на Европа“ стартира на 24 май в Античния театър в Пловдив, където се открива традиционният фестивал на изкуствата. Фестът, продуциран от Оперно-филхармоничното дружество в Града на тепетата, през следващите години включва и вече договорени продукции с Арена ди Верона, (Италия), Арена ди Пула, (Хърватия), „Охридско лято“ (Македония). През последните фестивални вечери в началото на юли т. г. специален гост на пловдивската публика е оперната трупа на турския град Анталия, която ще представи два спектакъла на операта „Русалка” от Дворжак. Така по време на криза Пловдив се превръща в едно от най-атрактивните европейски средища на културата. Инициативата вече получи финансовата и моралната подкрепа на община Пловдив, на областната управа и на бизнеселита на града. Интересът към събитието е голям, билетите за предстоящия фест вече са изкупени от меломани от Хърватия, Турция, Гърция и Италия. Отчита се раздвижване в туристическия бранш, голяма част от хотелите в Града на тепетата вече са резервирани за фестивалните дни..
Руслан Мъйнов и съзвездие от попизпълнители откриват празниците под тепетата на 24 май вечерта. Певците ще партнират на оперния тенор Калуди Калудов в концерта „Калуди и приятели”, който е замислен като грандиозно шоу под открито небе. Специален гост на концерта е композиторът Митко Щерев, чиито филмови мелодии ще прозвучат с аранжименти за голям симфоничен оркестър Античният театър на Пловдив е един от уникалните световни паметници на културата, който е привлекателно място за туристи от България и света. За първи път древната арена ще бъде център на музикални събития в продължение на 45 дни. Зрелищните постановки на „Аида”, „Атила” и „Трубадур” на Джузепе Верди, „Кармен” на Жорж Бизе ще съберат меломани от цяла Европа. Постановките на Варненската опера „Селска чест” на Маскани и „Палячо” на Леонкавало ще бъдат включени в афиша на фестивала с гости-солисти в главните роли. Самостоятелен рецитал ще изнесе наследникът на Николай Гяуров – българският бас Орлин Анастасов. В Концертната зала ще гостува майсторът на класическата китара Георги Василев, а Татяна Лолова ще се равихри в компанията на баса Пламен Бейков в спектакъла „Твоя вярна Клара”, посветен на 200 години от рождението на Роберт Шуман.
За първи път на сцената на Античния театър ще се състои пищна балетна галавечер на българските балетни звезди от световните сцени. Почитателите на балета ще могат да видят едноактния балет „Докосване” на Владимир Ангелов, който от години работи във Вашингтонската опера с артистичен директор Пласидо Доминго. Специално от Берлин ще пристигне Вяра Начева – примабалерина на Берлинската щатсопера, примабалерината на Финландската опера и балет, Хелзинки – Петя Илиева, балетна двойка от балета на Миланската скала, която ще бъде придружена от директора на балетната трупа Махар Вазиев.

Станете почитател на Класа