Хънт Слонъм: Птиците ми казват коя картина е успешна

Елиана Митова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Световноизвестният американски художник Хънт Слонъм е у нас по покана на Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ). Бележитият творец открива две паралелни изложби – на „Оборище” 10 и в Националната галерия за чуждестранно изкуство. В петък сутринта от 10 .00 ч Слонъм ще се срещне с тийнейджъри от столичните училища в МГМИ в рамките на детската академия, организирана от галерията. Kартините на Слонъм са част от колекциите на повече от 75 музея, между тях - „Метрополитън“ в Ню Йорк, МоМА, музея за американско изкуство „Уитни“ и прочутия „Гугенхайм“. След повече от 250 самостоятелни изложби в цял свят Слонъм се нарежда сред най-атрактивните съвременни художници. Той придобива световна известност с екзотичните си картини с птици, перуди, зайци и маймуни. Любител на големите пространства, Слонъм обитава студио с 89 стаи в центъра на Манхатън, за което плаща 300 хиляди долара годишен наем.
Сред по-известните личности, пленени от изкуството на Слонъм и станали негови почитатели и колекционери, са Шарън Стоун, Брук Шийлдс, Джулиан Муур, Упи Голдбърг, Кейт Хъдсън и Джей Ло. Вчера Хънт Слонъм се срещна с БГ журналисти в Музейната галерия за модерно изкуство.

- Г-н Слонъм, защо това увлечение по птиците?
- Някои обичат лъвове и тигри, други – разни домашни любимци като кучета и котки. Аз обичам птиците. Някаква странна връзка има между нас. Като много млад имах възможността да уча в Манагуа, столицата на Никарагуа, по-късно – в Мексико. С баща ми, който бе морски офицер, пътувах много. Обикнах природата, а покрай нея – и птиците. Имам най-различни разновидности, тукани, папагали. В ателието ми в Ню Йорк летят много пернати. Птиците са много добри приятели, те са моите вдъхновители и модели. Питам ги дали картината, която рисувам, ще бъде успешна и те ми отговарят.

- Нима птиците могат да преценят дали една картина е добра, или не?!
- Разбира се, че могат! И го правят! Те са страшно интелигентни. Аз съм го изпробвал! Защото с някои от тях живеем заедно 34 години. Нали знаете, че има птици, които надживяват хората. А дългото общуване между човека и пернатото дава възможност и на двете страни да започнат да се разбират взаимно. Цветовете, формите и характерите на тропическите птици винаги са ме вдъхновявали. Естествено, аз не рисувам само птици! Виждате пеперуди, зайци, а и портрета на Линкълн, който донесох специално в България.

- След птиците май идват зайците? Толкова много зайци гледат от вашите платна?
- По китайския календар аз съм зодия заек. Това го установих съвсем случайно, като отидох в един китайски ресторант в Ню Йорк и се поразговорих там с китайците. Значи със зайците сме някак си странно свързани.

- Вие сте свързан с латиноамериканската култура. Продължава ли да ви вдъхновява Латинска Америка?
- Младостта ми е свързана с Латинска Америка. Често се връщам в Мексико, Гватемала, Аржентина. Но голямата ми любов е Ню Йорк. Не бих могъл да си представя живота далече от този космополитен град.

- За вашето ателие в Ню Йорк се разправят легенди. Много стаи, всяка една от тях - боядисана в различни цветове. Приятно ли е да се живее в толкова голяма къща?
- Това ателие аз го наех съвсем случайно. Просто ми го предложиха и аз си дадох сметка, че ще ми бъде удобно там. Беше едно голямо работно хале. Превърнах го в обитаема площ. Обичам да разполагам с много стаи, всяка, боядисана в различен цвят. Но аз имам много къщи, защото ми прави удоволствие да реставрирам. Става дума за отдалечени имения, близо до природата. В някои от тях бяха снимани филми.

- Известно е, че знаменити актриси са ваши клиентки. Може ли да се каже, че имате предпочитана клиентела?
- Не, разбира се. Аз рисувам за хората. Приятно ми е, че известни личности купуват моите картини, но още по-приятно ми става, когато моя картина влезе в голям музей. За да я видят повече хора. Не би могло да се каже, че имам и любима картина. Просто картината, която ми предстои да нарисувам, ми е най-любимата за момента. Над големите платна работя понякога с години. По-малките рисувам по-бързо.

- С какво чувство идвате в България?
- С голямо удоволствие, защото Дани (галеристката Деница Атанасова – б.а.) направи много добра селекция на моите картини, които показвам в София. Подбра и малки, и по-големи, но най-големите трудно се транспортират чак до София. Мисля, че и цените са достъпни за българи, особено малките картини. Те се продават по 4000 – 4500 лв. По-големите картини, естествено, са доста по-скъпи.
Много ми е интересно да опозная една страна като България, където никога не съм бил по-рано. Аз съм голям пътешественик, обичам промяната, движението. А срещата с децата, която ми предстои в петък, наистина много ме въодушевява. Ще си говорим за зайците, а покрай зайците – за още много други неща. Така че в България ме очакват доста приятни моменти, надявам се!

Станете почитател на Класа