Алексей Корниенко, главен диригент на Софийската филхармония: Класиката спасява по време на криза

Алексей Корниенко, главният диригент на Софийската филхармония, даде старт на фестивала „Австрийски музикални седмици” с мащабен концерт от музика на Моцарт и Густав Малер. В препълнената зала „България” чухме Концерта за две пиана и оркестър от Моцарт в изпълнението на известните пианисти Сребра Гелева и Божидар Ноев, които пристигнаха от Виена. Прозвуча и Четвъртата симфония на Малер. Корниенко е роден в Русия и е учил в Москва, а от 1990 г. живее и работи в Австрия. Нарежда се сред водещите диригенти на Западна Европа. От юни 2009-а е главен диригент на Софийската филхармония, която за първи път се ръководи от чужденец. Като сполучлив "музикален експорт" посланикът на Австрия Герхард Райвегерса оценява присъствието на Алексей Корниенко на българска сцена.


- Маестро Корниенко, вие, руският диригент, поднесохте великолепна интерпретация на Густав Малер. За софийските меломани концертът бе щастливо събитие, защото този автор рядко звучи у нас.
- За да опознаеш една култура, трябва да се потопиш в нея, да възприемеш начина на живот на нейните създатели. Аз вече се идентифицирам с Австрия, чувствам се представител на австрийската култура. Но, естествено, никога не забравям, че съм се родил в Москва, че съм израснал в Русия и че руската култура е част от моята същност. И аз съм част от нея.

- В този смисъл се явявате живият мост между българската, руската и австрийската музикална култура.
- Това е огромното удовлетворение на музиканта – да се чувства съпричастен със слушателите в много страни.

- За първи път чужденец оглавява Софийската филхармония, най-стария български симфоничен оркестър. Как откликва той на вашите творчески стремежи и търсения?
- С музикантите имаме превъзходен контакт – и човешки, и творчески. Това не е случайно, защото с оркестъра се познавам добре от 2005 г., когато започнах да дирижирам по-често в България. Усещам, че хората музицират с желание и любов – а това е най важното. Наслаждавам се на едно великолепно творческо сътрудничество. Всеки оркестър, естествено, си има вътрешните проблеми, но това е съвсем естествено. А когато публиката дойде на концерт, никой не пита какво става в кухнята. Нито пък се интересува от икономическата криза, която е останала отвън, на прага на залата. Открай време класическата музика е спасявала хората по време на криза. Защото най-важно е оцеляването на духа.

- Все пак икономическата криза притиска всички. Не я ли усещате във филхармонията?
- Моите задължения в този оркестър са само художествени. Не съм задължен да търся пари. Естествено, не живея изолирано, знам много добре какво се случва навън. Искам да поканя някой известен солист или диригент, а се оказва, че няма средства. Слава богу, досега се е случвало доста рядко. С тия проблеми се справя директорът на филхармонията Явор Димитров и мисля, че го прави доста добре. В момента имаме добър състав, всички позиции са заети от отлични музиканти. Какво повече да желаем? Само работа!

- Какви са намеренията ви за следващия сезон?
- Първият ни сезон беше, така да се каже, заварен – аз трябваше да довърша започнатото, да се съобразя с утвърдения репертоар и с турнетата. Сега имам идеи, които бих искал да реализирам. Много ме привлича Шуман, имам намерение да изпълним неговото симфонично творчество, което не се изпълнява чак толкова често. Идва и юбилеят на Лист, друга голяма фигура от западноевропейската музика. Разбира се, трябва да се обърнем и към съвременната музика. Много добре зная че в България е на почит руската музика и, естествено, няма да я пренебрегна. Не искам да конкретизирам повече, за да има изненади догодина.

- Как общувате с Министерството на културата, да сте имали проблеми с чиновници?
- Наистина нямам. Далече съм от министерството. Не познавам лично нито министъра на културата, нито ресорния зам.-министър. Знам само, че са нови хора и че са много заети, което е нормално. При случай се надявам и на лична среща с тях.


Интервюто взе Елиана Митова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа