Историята на българите и Европа вплетени в личността на един велик държавник



Режисьор - Михаил Мелтев; Сценарист - Румен Генов; Оператор - Цветан Недков; Продуцент – Пенко Русев, Филмова компания “Две и половина”; Съпродуцент – Нов български университет. С подкрепата на Националния филмов фонд.

Премиера в Дома на киното, 20.04.2010 г.




Това е документален филм посветен на забележителна историческа личност с огромно значение за българската история, който най-после и действително до съвършенство е изпълнил мисията си. Четирикратният министър председател и патриарх на либерализма Уилям Гладстон е не само колос на британската политическа сцена, но и едно от най-големите имена вплетени в нашата история. “Г-н Гладстон и българите” е задълбочено аналитично вглеждане в историята, но през погледа на нашите съвременници. Във филма са намерили точното си място видни български и чужди историци от днешния ден, като позицията им е обогатена с разширената историческа оценка на бележити имена от вчера и от далече по-отдавна.

Филмът по великолепен начин не само представя, но и съизмерва личност и исторически събития .

Интересната и много богата личност на Уилям Гладстон е представена, безпорно на компетентната сценарна основа на историка Румен Генов, във възможно най-много и разнообразни ракурси. Филмът впечатлява с изумително визуално богатство и поднася истински разкош от изобразителен материал. За да ни срещнат с изумителната викторианска личност на Гладстон авторите са успели са да го представят като политик, енциклопедист и като забележителен литературовед, в частност изследовател на Омир, чрез автентичен и много любопитен разказ на един негов потомък. Режисьорът Михаил Мелтев и операторът Цветан Недков са успели да намерят ключ към изобразителното решение за неуловимата жажда за духовно единение с Бога с човека в лицето на Гладстон. Търсенията на героя им като човек и политик намират път към зрителите. Във филма оживява една впечатляваща с духовността си личност.

Съизмерването на Викторианска Британия „империята, над която слънцето никога не залязва” със скромността на българските градчета и поробените, но свободолюбиви българи е наистина трогателно. И съвсем не звучи снизходително. Напротив достойно е.

Балансът във филма наистина е много хармоничен. Документалния филм „Г-н Гладстон и българите” оставя усещането за красива и величествена британска продукция в най-хубавия смисъл на думата.

Авторите са достигнали до онзи, едновременно мъдър и неуловимо ироничен, интелигентен разказ за живота на Уилям Гладстон, в който е запазена мярката на изчерпателно поднасяне, и като че за да не досади, и с малко хапливо намигане и в текста, а не само от карикатурите от онази епоха посветени на Гладстон и неговия прословут опонент Бенджамин Дизраели.

Филмът „Г-н Гладстон и българите”, не само дарява зрителите с богатството на пълноценна визуална информация, но и увлича с умен размисъл, домогвайки се до голямата тайна на най-верния тон - така че да не достига и да ти се иска да го гледаш още веднъж.

Не съм гледала по-съвършен български документален филм посветен на бележита личност, особено когато в нея е фокусирана съдбата на нашия народ.

Татяна Гранитова

Станете почитател на Класа