Гостенка на Слави пее в "Крадецът на праскови"

Незрящите певци Кристина Александрова – сопран, и Ивайло Донков – тенор, изпълняват главните роли – Лиза и Иво Обретенович, в операта „Крадецът на праскови“, чиято премиера е на 27 май в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” № 94. Операта е създадена по култовата повест на Емилиян Станев. Автор на музиката е известната наша пианистка и композиторка проф. Благовеста Константинова. Либретото на операта е написано от проф. Цонка Великова, преподавател по пластика в музикалната академия. И двете авторки са изкушени и от операта, и от литературата. „От години се готвя да напиша опера по любимата ми повест „Крадецът на праскови“, но не успявах да намеря либретист. Моята колежка Цонка Великова, която е и поетеса, пое ангажимента с огромно удоволствие. За двете главни роли нарочно привлякох двамата чудесни певци Кристина и Ивайло. Кристина завърши две магистратури, спечели награда на авторитетен певчески конкурс в Прага. А Ивайло е тенор с голямо бъдеще“, каза за „Класа“ Благовеста Константинова. Безспорно звезда на предстоящата премиера е Кристина Александрова - млада, красива и много талантлива. Гласът й е силно и богато сопрано, с необикновено широк диапазон. Присъства активно в концертния живот на столицата, особено след като Слави Трифонов я покани да му гостува в шоуто.
В операта има арии, дуети и един хор на военнопленниците. Авторката акцентира върху психологическите преживявания на героите, войната е оставена на заден план. Във финалната ария на Лиза Константинова нарочно е използвала стихове на своята майка – известната наша поетеса Кинка Константинова.
Сред изпълнителите са и студентите от Музикалната академия Валентин Ватев – баритон, Никола Иванов – баритон, Илия Илиев – бас, Кристофър Холман – бас.
На премиерата музикалният съпровод е поверен на самата Благовеста Константинова, като въведението и част от инструменталните парчета ще звучат в изпълнение на три пиано, цигулка и виолончело. За целта са ангажирани цигуларката Анастасия Детистова–Абаджиева и виолончелистката Анна Каралашева.
Операта „Крадецът на праскови“ няма нищо общо с култовия филм, в който блестяха Невена Коканова и Раде Маркович. За разлика от филма в операта Лиза се самоубива пред очите на Иво. Благовеста Константинова се опитва да бъде максимално близко до литературния първоизточник, защото обожава писателя Емилиян Станев. В близко време творбата ще бъде оркестрирана, за да бъде възможно да бъде поставена и в оперен театър.

Станете почитател на Класа