Розмари Лийч, двойничката на Елизабет II


Животът ми в киното бе щастлив, но аз предпочитам театъра и радиото. И Агата Кристи. С тези две изречения популярната британска актриса Розмари Лийч най-точно определя себе си. И въобще не се главозамайва от факта, че на Острова я наричат „Двойничката на Нейно величество”. Защото Розмари по външен вид е сякаш родна сестра на Елизабет Втора. Тази поразителна прилика е причината още от ранна младост на Розмари Лийч да й поверяват ролята на английската кралица. В подобен персонаж, – мис Кънингам, двойничка на британската коронована особа, ще я види за първи път и българската публика във филма „Мисия Лондон”.
Според ПР-а на лондонската агенция „Уилям Морисън“ Розмари Лийч е родена през 1935 година в Уенлок. Други източници обаче твърдят, че рождената дата на бъдещата театрална звезда е 18 декември 1925-а! Неоспорима истина е обаче, че още в началото на 60-те тя вече присъства на британския тв екран. И веднага е забелязана! През 1970-а вече е любимка на публиката, добре позната от нашумелите за времето си британски филми. Обществото на театрите на Уест Енд я номинира за най-добра актриса за превъплъщението й в Хелън в „Чаринг Крос Роуд 84”, номинация за същата награда Розмари получава и за ролята й като Вера в „Просто между нас” В първите си творчески години Розмари получава двукратно авторитетната награда на британските актьори BAFTA - за пожъналия шумен успех филм „Стая с изглед” и за „Това ще е денят”. По същото време името й триумфално звучи на Острова заради един радиозапис – творбите на Агата Кристи, озвучени от Розмари Лийч! Слушатели и зрители отъждествяват актрисата със знаменитата авторка, а в Лондон в края на 70-те може да се чуе: „Хайде да слушаме Агата”. Записът днес е библиографска рядкост.
С ролята на Елизабет Втора Розмари Лийч се среща няколко пъти. Поверяват й я в телевизионен сериал, в игрален филм, където присъства младата Елизабет, както и във филм за принц Уилям. Дребничката Розмари е удивително властна, когато се превъплъщава в кралица – такава зрителите на Острова я помнят и в минисериала „Дизраели”, където тя се превъплъщава в ролята на кралица Виктория. На сцената на лондонските театри Розмари Лийч се утвърждава като Шекспирова актриса, макар че обикновено й поверяват второстепенните роли, които тя превръща в главни.
Режисьорът Алън Бриджис я кани за участие в „Кръвна вражда” заедно със светилата София Лорен и Ричард Бъртън. Филмът се появява през 1998 година, а британската критика е единодушна: „Двойката Лорен – Бъртън въобще не покрива характерите, така, както ги е замислил режисьорът. Слабо участие и за двете знаменитости! Звездата на лентата е Розмари Лийч!”
Филмовите й участия включват: „Приказка за два града” (Tale of Two Cities), „Каквото и да се случи с Харолд Смит” (Whatever Happened to Harold Smith), „Смайващо” (Breathtaking), „Баронесата и прасето” (The Baroness and the Pig), „Родословие: Наследството на един лорд” (Lucan, известен като Bloodlines: Legacy of a Lord), „Ястребът” (The Hawk). Розмари Лийч присъства и в един от най-нашумелите английски тв сериали на всички времена –„Убийства в Мидсъмър”, който се върти неееднократно и по различни български канали.
В живота Розмари Лийч е семпла, естествена, чужда на славата и блясъка. Няма навика да се показва на червения килим и не обича да дава интервюта.


Станете почитател на Класа