Премиерът подари на БГ Лувъра оригинал на Пикасо

Оригинал на Пикасо подари Бойко Борисов на БГ Лувъра, който ще се гради в центъра на София. Това се случи вчера на символичната първа копка, която дава старт на ремонтните работи в сградата на бившия Технически университет. “Тези 25 милиона лева, които ще погълне изграждането на Музея за съвременно изкуство, са една добра инвестиция за българската култура”, заяви премиерът Бойко Борисов. Тъй като нямаше как да направи реална първа копка на нещо, което вече е построено, Бойко Борисов изсипа кофа със строителни отпадъци в улей, който ги отвежда към контейнер извън сградата. Министърът на културата Вежди Рашидов бе силно впечатлен от подаръка на премиера. “Цената на графиката няма значение, но бъдете сигурни, че картината не е от най-скъпите. По-важното е, че вече ще бъде наше притежание и ще стои в музея, за което благодарим на премиера”, каза той.
Според Рашидов кризата си е криза и не бива да се превръща в причина за спирането на развитието на родната култура. “Нека така, както си имаме Софийски университет, да имаме и голям модерен музей, в който да влизат туристите и да развием един истински културен туризъм”, заяви още Рашидов и обеща всички процедури по избора на фирмата, която ще превърне бившия ВУЗ в музей, да бъдат прозрачни. Двамата с Борисов предположиха, че БГ Лувърът ще е готов до 2-3 години.
Музеят ще бъде разположен на площ от 23 000 кв. м в Галерията за чуждестранно изкуство и сградите около нея, които са собственост на Министерството на културата.
Част от средствата за ремонта ще бъдат осигурени по оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС. За изграждането му обаче ще е необходимо да се извърши цялостна реконструкция на помещенията на почти всички етажи от сградите и пространствата на вътрешния двор. Предвидено е комплексът да има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета.
Повече от 70 000 икони и шедьоври на наши художници, които сега се съхраняват по хранилища и депа, ще бъдат наредени в галериите на софийския Лувър. Там ще бъдат експонирани и други културни съкровища на България.

Станете почитател на Класа