Тръгва уникална Детска академия

Уникалната Детска академия за изобразително изкуство стартира на 13 април от 13 часа в Музейната галерия за модерно изкуство. На „Оборище“ 10 ще се съберат децата от 6-и клас на 104-то основно училище “Захари Стоянов”, за да се запознаят с едни от най-ярките представители на модерното изкуство на ХХ век.
Специалист изкуствовед ще ги поведе в прекрасния свят на най-известните майстори на четката от XX век - Пабло Пикасо, Анри Матис, Хуан Миро, Салвадор Дали и Марк Шагал.
Учениците ще се запознаят и с течението през 60-те години, наречено попарт, представено чрез произведенията на легендарния Анди Уорхол и колегата му Робърт Индиана.
Разказ за проектите на световноизвестния художник от бългaрски произход Кристо ще отбележи българския принос в световното модерно изкуство.
Със сигурност учениците ще бъдат впечатлени от историята на американския съвременен художник Хънт Слонъм, който с папагал на рамото си рисува цветни изображенията на птици, зайци и пеперуди. Така учениците ще се запознаят с изкуството на един от най-продаваните живи американски художници, който само след 2 седмици идва в България по покана на Музейната галерия за модерно изкуство. Предвижда се в галерията на „Оборище“ 10 да се събират млади слушатели и от столичните, и от извънстоличните училища, които се намират в близки селища. Като лектори вече са ангажирани водещи имена сред критиците и теоретиците на изобразителното изкуство у нас, както и художници. Лекциите ще се превърнат в диалог между лектора и учениците, за да бъде провокиран интересът у младите хора към творчеството на прочутите творци. Идеята на галеристката Деница Атанасова е по този начин галерията да възпитава и бъдещи ценители и колекционери.
Инициативата “Детска академия за изобразителни изкуства” се осъществява благодарение на VIVACOM, както и на благотворителната кампания, която се проведе в края на март в Музейната галерия за модерно изкуство.

Станете почитател на Класа